Haie de vgtaux varis

Kies de juiste haag voor je tuin

Het haagbeplanting seizoen loopt nog ongeveer een maand door voordat je weer moeten wachten tot het najaar. Bij veel tuin- en groencentra is nu nog haagbeplanting te verkrijgen. Normaal gesproken duurt het seizoen voor het aanplanten tot eind maart of begin april afhankelijk van het weer. Je hebt nu dus nog 1 maand de tijd om haagbeplanting te kopen. Maar hoe kies je nu de juiste haag voor jouw tuin? In dit artikel zetten we alles op een rijtje en geven een overzicht van de meest verkochte haagbeplanting.

Checklist bij het uitzoeken van een haag

Voordat je een besluit gaat maken tot de aankoop van haagbeplanting is het verstandig om van te voren een aantal factoren te beschouwen. Elke tuin is uniek en ook de wensen van de tuinier verschillen neem daarom eerst de onderstaande punten door voordat je haagbeplating gaat uitzoeken.

Onderhoud

Cutting a hedge with clippers

Het onderhouden van een haag kost tijd maar hoe vaak een haag gesnoeid moet worden is afhankelijk van het soort. Bijna elke haag moet 2x per jaar gesnoeid worden maar er zijn ook soorten die 3 of soms wel 4 keer per jaar gesnoeid moeten worden. Daarnaast verlangt ook bijna elke haag voeding in het voorjaar om te groeien en een mooie kleur te krijgen. Neem de hoeveelheid tijd en werk die een haag verlangt dus mee in de afweging.

Standplaats

Een ander factor om rekening mee te houden is de standplaats van de haag. Sommige planten zijn gevoelig voor vorst en kunnen daarom beter niet in de volle wind geplaatst worden. Een voorbeeld van een vorstgevoelig plant is de laurier die bij de combinatie van wind en vorst soms beschadigd raakt. Ook de standplaats ten opzichte van de zon is een bepalende factor. Er zijn maar weinig soorten die het goed doen in de schaduw. De meeste soorten hebben half zon tot volle zon nodig om te groeien en te leven.

Bekijk dus goed hoeveel zonlicht de haag aan alle kanten kan krijgen. De kant van een haag die weinig zonlicht krijgt zal minder mooi worden dan de kant die veel zon krijgt. Een haag die bijvoorbeeld dicht bij het huis staat kan aan de huiskant minder vol of zelfs kaal worden.

Grondsoort

Een belangrijke factor bij het kiezen van de haag is de grondsoort. Wanneer de grond veel water vasthoudt kunnen bepaalde soorten niet gebruikt worden, hetzelfde geldt voor grondsoorten die veel water doorlaten. Een andere factor in de grond is de pH-waarde.  Zo zijn er bepaalde soorten coniferen die een lage pH-waarde nodig hebben om te kunnen groeien. Andersom verdragen andere soorten een lage pH-waarde weer slecht.

Wanneer je niet zeker bent van de pH-waarde in je tuin kan je altijd een grondmonster nemen en deze bij de Intratuin of Welkoop laten testen. Deze test kan je ook gebruiken om te achterhalen waarom bepaalde plantensoorten niet of slecht groeien op een bepaalde plek in de tuin.

Formaat

De hoogte en breedte van de uiteindelijke haag is een belangrijke factor in het uitzoeken van de juiste haagbeplanting. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een lage of smalle haag dan zijn een aantal conifeer en laurier soorten niet geschikte. Diverse conifeer soorten worden erg hoog en kunnen niet goed klein gehouden worden. Laurier soorten worden niet perse heel hoog maar blijven ook niet heel smal. Een haag die 1.5 meter of hoger moet worden kan door veel haagbeplanting ingevuld worden maar er zijn ook een aantal soorten zoals de liguster en buxus die deze hoogte niet halen.

Uiterlijk

Na de bovengenoemde punten te hebben doorlopen blijven er een aantal opties over en zal de kleur, structuur en de uitstraling van de haag uiteindelijk de doorslaggevende factor bij het kiezen voor een bepaald soort. Om een voorbeeld te geven, de Taxus en Beuk kunnen allebei een moderne uitstraling hebben afhankelijk van het type tuin maar de Taxus groeit redelijk compact terwijl de Beuk een meer losse structuur heeft.

Populaire soorten in Nederland

Er is een ruim aanbod van haagbeplanting verkrijgbaar bij tuincentra, kwekerij en in de webshop. Hier onder een opsomming van de meest verkochte haagbeplanting.

Taxus Baccata – Venijnboom
taxus_baccata
Kleur: Groen
Uitstraling: Modern | Klassiek
Hoogte: maximaal 15 meter (geschikt voor hoge hagen)
Opmerking: de Taxus groeit slecht op natte grond. Naast de baccata kan er ook gekozen worden voor de Taxus media ‘Hicksii’ welke een meer opgaande structuur heeft.
Meer informatie
 Thuja occidentalis ‘Brabant’ – Levensboom
thuja_brabant
Kleur: Groen
Uitstraling: Fris van kleur met brede vertakking
Hoogte: maximaal 8 meter (geschikt voor hoge hagen)
Opmerking: Deze conifeer wordt tegenwoordig weer veel gebruikt. Een alternatief is de thuja smaragd.
Meer informatie
Fagus sylvatica – Bladhoudende beukenhaag
fagus_sylvatica_haag
Kleur: Groen
Uitstraling: Modern | Fris
Hoogte: maximaal 25 meter (geschikt voor hoge hagen)
Opmerking: bij het aanplanten van de beuk is het verstandig beukengrond toe te voegen in verband met de beukenschimmel die de boom nodig heeft. De meeste bedrijven die beuken verkopen hebben beukengrond in het assortiment.
Meer informatie
Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ – Rode haagbeuk
fagus_sylvatica_atropurpurea_blad
Kleur: Rood
Uitstraling: Modern
Hoogte: maximaal 30 meter (geschikt voor hoge hagen)
Opmerking: bij het aanplanten van de beuk is het verstandig beukengrond toe te voegen in verband met de beukenschimmel die de boom nodig heeft. De meeste bedrijven die beuken verkopen hebben beukengrond in het assortiment.
Meer informatie
Buxus sempervirens – Buksboom
buxus_sempiveres_2
Kleur: Groen
Uitstraling: Modern | Klassiek
Hoogte: maximaal 3 meter maar dit komt in de praktijk zelden voor. De buxus is dus vooral een plant voor een haag tot circa 120 cm hoog.
Opmerking: de buxus kan goed in een klassiek Engelse, Nederlandse of moderne strakke tuin gebruikt worden.
Meer informatie
Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ – Laurierkers
prunus_laurocerasus_rotundifolia
Kleur: Groen
Uitstraling: Tijdloos | Fris groen
Hoogte: maximaal 4 meter.
Opmerking: De laurier groeit snel en wordt ook snel breed. Er zijn diverse soorten laurier die gebruikt worden voor de haag zoals de
Prunus lusitanica.
Meer informatie


Conclusie
Er zijn diverse mogelijkheden voor het maken van een haag in je tuin met beplanting die ruim verkrijgbaar is. Het bovenstaande lijstje is maar een overzicht van de diverse haagbeplating die ruim beschikbaar bij tuincentra, groencentra en kwekerijen. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten die gebruikt kunnen worden voor het maken van een haag. Hopelijk helpt deze lijst je met het maken van de beslissing voor een haag.

Laat ons in de comments weten voor welke haag jij kiest.

Reacties

Reacties

Categories: Geen categorie

Volg ons op Facebook of Twitter en blijf altijd op de hoogte.