cup of coffee and laptop on wooden table

Waar je op moet letten bij het online kopen van bomen en planten.

De laatste jaren zijn er steeds meer bedrijven online bomen en planten gaan verkopen vanwege het grote bereik en het gemak voor de consument. Tegelijkertijd zijn veel mensen nog terughoudend in het online bestellen van bomen en planten omdat het hier om levende producten gaat en er vaak te weinig kennis is van planten om deze op afstand te bestellen.

In dit artikel zetten we de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het online kopen van bomen en planten op een rijtje.

Product foto

Wat vaak het eerste opvalt in een webshop zijn de foto’s van het product. Dit kan een afbeelding zijn van de plant die daadwerkelijk verkocht wordt of het is foto van de plant zoals deze in de toekomst zal worden. Dit laatste kan misleidend werken omdat de indruk wordt gewekt dat er een grote boom wordt gekocht. Lees dus altijd goed de beschrijving en zoek naar de hoogte, breedte, potmaat en eventueel de stamomtrek.

 

2 voorbeelden van een goede product omschrijving:

De glansmispel is 100cm hoog en 40cm breed. De plant staat in een 15 liter container.

De trompetboom is 2 meter hoog, de bol begint op 180cm. De stamomtrek is 10-12cm.

 

Het voorbeeld hier onder is een extreem voorbeeld omdat je niet kan verwachten een boom van een paar meter voor die prijs te kunnen kopen.

Voorbeeld van een afbeelding waarbij het verkochte product waarschijnlijk niet overeenkomt  met de afbeelding.

Voorbeeld van een afbeelding waarbij het verkochte product waarschijnlijk niet overeenkomt met de afbeelding.

Wanneer de foto een afbeelding is die overeenkomt met de beschrijving dan wordt er een plant bezorgd die sterk op deze foto lijkt. Omdat het om levende producten gaat kan er een kleine afwijking zijn tussen het product dat je ontvangt en de foto in de webshop. Als de productomschrijving duidelijk is kom je niet voor een verassing te staan als je bestelling bezorgd wordt. Wanneer het niet helemaal duidelijk is wat je gaat bestellen informeer dan eerst bij de verkoper naar de maten of ga eerst naar de winkel om het te bekijken.

Bezorging

Omdat bomen en planten levende producten zijn met verschillende afmetingen zijn er vaak verschillende bezorg methodes. Wanneer de pakketjes klein zijn en de bestelde producten een tijdje in het donker kunnen staan dan wordt er gekozen voor pakketbezorging met bijvoorbeeld PostNL, DHL of Selektvracht.

Maar in veel gevallen kiest de webshop er vanwege het formaat of het volume voor om de bezorging van de bestelling zelf te doen. Dit heeft een aantal voordelen voor de klant.

  • De planten of bomen staan niet te lang in het donker.
  • De bestelling word vakkundig vervoerd.
  • Er kan een bezorgtijd afgesproken worden.

Een nadeel van het bezorgen door de webshop zelf zijn de vaak hogere verzendkosten in vergelijking met een pakketbezorger maar dit is afhankelijk van de kosten die het bedrijf in rekening brengt. Sommige bedrijven hanteren een vaste prijs voor het bezorgen waar anderen bedrijven de bezorgprijs per kilometer bereken van het bedrijf naar de klant.

Retourneren

Teleurgesteld over bestelling online bomen of planten

Omdat bomen en planten levende producten zijn gelden hier vaak andere retour regels dan in een reguliere webshop. Bij een online bestellingen is het wettelijk geregeld dat de consument 14 dagen recht van retour heeft. Echter, omdat we hier te maken hebben met vers artikelen vervalt deze regel. Het is voor de leverancier van het product niet te controleren of het product goed verzorgd is en wat er meer gebeurd is. Ook is er nog de vraag hoe deze, soms grote bestelling, geretourneerd zouden moeten worden.

Controleer dus altijd goed of er retour voorwaarden zijn en wat de ‘spelregels’ precies zijn. Wil je niet voor verassingen komen te staan wanneer het product bezorgd wordt dan is het soms het beste om eerst het product bij het bedrijf te bekijken.

 

Het bestellen van bomen en planten via het internet wordt steeds makkelijker en hierdoor ook populairder. Wanneer je op bovenstaande punten let kan je met een gerust hart online planten en bomen kopen.

Heb jij ervaring met het bestellen van planten of bomen bij een webshop laat het ons dan weten in een reactie hieronder of schrijf een review over het bedrijf.

Reacties

Reacties

Categories: Geen categorie

Volg ons op Facebook of Twitter en blijf altijd op de hoogte.