Taxus baccata - Venijnboom

PlantgroepHagen & Bomen
PlantkleurGroen
WintergroenJa
Max Hoogte15m
BloeikleurNvt
Lees meer informatie

Review score voor Taxus baccata

Er is nog geen reviewscore voor Taxus baccata. Schrijf nu als eerste een review.

Taxus baccata - Venijnboom

De taxus 'baccata' komt al vele eeuwen voor in Nederland en wordt steeds vaker gebruikt in de Nederlandse tuinen. Over het algemeen wordt de taxus gebruikt voor het maken van hagen, wolken of snoeivorm. Zeker de laatste jaren is de taxus aan een opmars bezig als haagplant. Alhoewel er verschillende varieteiten van de taxus zijn wordt de bacatta het meest gebruikt vanwege de compacte groei vorm. Een alternatief voor de bacatta is de taxus media hicksii of de taxus media hillii. 

De plant is op verschillende manieren verkrijgbaar. De kleinste en goedkoopste planten worden gerooid met naakte wortel. Dit is voornamelijk in de periode oktober/november tot en met maart/april, afhankelijk van het weer. Vanaf ongeveer 40 centimeter worden de taxus planten vanuit de pot of met kluit verhandeld. 

Taxus als haag

Voor het maken van een dichte en compacte haag is de taxus baccata uitermate geschikt. Omdat de plant zowel goed opzij als omhoog groeit is de haag snel dicht wanneer deze regelmatig gesnoeid wordt. Bij het aanplanten van een taxus haag is het tot 150cm aan te raden 2.5  a 3 planten per strekende meter te planten. Daarboven is het sterk afhankelijk van de breedte van de plant maar over het algemeen voldoen 2 planten per strekende meter.

Taxus snoeien

Om een taxus goed in model te houden wordt het aangeraden minimaal 2x per jaar te snoeien. De eerste keer snoeien dient voor de langste dag van het jaar te gebeuren en de tweede snoeibeurt vlak voor de winter. Bij een warme zomer waarbij de taxus veel groeit is het aan te raden de plant in augustus ook nog te snoeien. 

Tips voor de Taxus Baccata 

Een bekend probleem bij de taxus is het bruin worden van de plant. De meest voorkomende oorzaak is dat de plan te nat staat waardoor het wortelgestel van de plant zich niet goed kan ontwikkelen. Het is dus verstandig de taxus iets hoger te plaatsen waardoor het water van de plant wegloopt en niet er naar toe. 

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor taxus baccata

(0) Reviews voor Taxus baccata

Er is nog geen review voor de Taxus baccata. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(0) Vragen over Taxus baccata

Er is nog geen vraag over de Taxus baccata. Stel als eerste een vraag.

Stel een vraag