Fagus sylvatica
- Bladhoudende beukenhaag

Ga direct naar:

Shop planten

Informatie over Fagus sylvatica

De Fagus sylvatica is de meest gebruikte beuk voor het maken van afscheidingen en windbrekers. Vanwege de lage aanschaf prijs per strekende meter ten opzichte van bijvoorbeeld coniferen en de taxus is de beuk de laatste jaren in populariteit gestegen. De beuk wordt vaak gebruikt voor het maken van hagen vanaf 40 tot en met 400cm hoog.  

Ondanks het feit dat de beuk ongeveer 3 weken per jaar geheel kaal is spreekt men toch van de bladhoudende beuk. Gedurende de groei periode is het blad van de beuk licht groen met een zichtbare zachte nerf. In het herfst verkleurt de beuk van koperbruin naar bruin. Deze bruine licht verwelkde kleur behoudt de beuk tot ongeveer maart tot de bladeren van de plant vallen om plek te maken voor nieuwe bladeren die meestal in april komen. 

Driehoeksverband vs. Rechte lijn

Voor het planten van beukenhagen zijn er twee verschillende methodes: de normale rechte lijn en het planten in driehoeksverband. Het planten in een rechte lijn is het planten van de beuk in een perfecte lijn. Voor deze methode zijn overhet algemeen 5 planten per strekende meter nodig. De andere methode, het driehoeksverband, wordt gebruikt voor het maken van bredere en dichtere hagen. In deze methode worden per strekkende meter 7 planten geplant in een kruisverband, dat wil zeggen dat er begonen wordt met een rij van 4 planten verdeeld over één meter en de gaten tussen deze planten opgevuldm wordt met de overige 3 planten op minimaal  20cm afstand van de eerste rij. 

Naakte wortel vs pot gekweekt

De beuk wordt op 2 manier verkocht met naakte wortel  of in pot gekweekt. De verkoop van de beuk met naakte wortel, dat is een plant zonder kluit, is veruit het grootst omdat deze in vergelijking vele malen goedkoper is dan de pot gekweekte. Afhankelijk van het weer wordt de beuk met naakte wortel vanuit de koelcel of koelruimte verkocht vanaf eind oktober / begin november tot en met maart. Bij het kopen van beuken met naakte wortel is het belangrijk op te letten dat de plant niet uitdroogd tijdens het vervoer van de verkoper naar huis of door de zon tijdens het planten. Vanwege de lage prijs van de beuk en het risico op uitdroging wordt deze plant vaak verkocht zonder garantie, informeer hier altijd naar bij de verkoper. 

Beuken in pot of container zijn vaak het hele jaar rond verkrijgbaar en beschikken over een sterk ontwikkelde kluit en beter ontwikkelde takken gestel. Van beuken in pot heeft u vaak minder planten nodig maar deze zijn in verhouding weer duurder dan de naakte wortel. Wanneer u snel de haag dicht will hebben (binnen 2-3 jaar) dan is dit een optie om te overwegen. 

Beukenschimmel

Om ervoor te zorgen dat de beuk het optimaal doet is het aan te raden de beuk aan te planten met een laagje beukengrond, ca. 10 liter per strekende meter. In deze grond zit de beukenschimmel een schimmel waarmee de beuk in symbiose leeft en welke de plant ook zelf aanmaakt. Vaak verkoopt de verkoper deze grond ook bij de planten om de kans op uitval van de beukenhaag te verkleinen. 

Tips bij de aankoop van de Fagus sylvatica

  • Let bij de koop van beuken met een naakte wortel goed op of de wortels niet uitgedroogd zijn.
  • Bij vervoer op een openwagen is het belangrijk dat de wortels uit de wind liggen er geen rijwind in bijvoorbeeld de (verpakkings) zak kan komen. 
  • Beuken worden vaak in bossen van 10 of 25 stuks verkocht. Kijk dus goed hoeveel er in een bos zitten.  Over het algemeen worden de kleine planten tot 125cm verpakt per 25 stuks en alles daarboven per 10 stuks.
TuinTuin
TuinTuin
TuinTuin

Specificaties

PlantgroepHagen & Bomen
PlantkleurGroen
WintergroenJa
Max Hoogte25m
BloeikleurNvt
StandplaatsZon, halfschaduw

Shop gereedschappen

(1) Vragen over Fagus sylvatica

JJ

Jan - 18-05-2016

Hoe snel groeit de beuk? Ik wil graag een haag van 2 meter hoog maar weet niet hoe groot ik wil beginnen met aanplanten.


FC

Frank - 25-05-2016

De beuk groeit in het eerste jaar niet zo snel omdat deze eerst goed moet wortelen, dit kost een hoop energie voor de plant. Na het eerste en soms pas het tweede jaar groeit de plant wel 20-30cm per jaar. Natuurlijk moet je de haag wel snoeien om deze in vorm te houden
Stel een vraag over de Fagus sylvatica
TuinTuin
TuinTuin
TuinTuin

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor fagus sylvatica

(0) Reviews voor Fagus sylvatica

Er is nog geen review voor de Fagus sylvatica. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen