Carpinus betulus - Haagbeuk

- Fotograaf -
PlantgroepHagen & Bomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte25m
BloeikleurNvt
Lees meer informatie

Review score voor Carpinus betulus

Er is nog geen reviewscore voor Carpinus betulus. Schrijf nu als eerste een review.

Carpinus betulus - Haagbeuk

De Carpinus betulus is de bladverliezende haagbeuk die gebruikt kan worden voor het maken van hagen vanaf 40 tot wel 400 cm hoog. De Carpinus die niet gesnoeid wordt kan uitgroeien tot een boom van 25 meter hoog. Het blad van de Carpinus betelus is licht groen met een opvallende nerf. In de herft verkleurt de beuk naar donkergeel en bruin waarna het overgrote deel van de bladeren van de boom valt. De haagbeuk loopt in april weer uit met jonge donkergele bladeren die langzaam naar groen verkleuren. 

Haagbeuk of beukenhaag

Vaak is er verwarring over welke beuk er bladhoudend is en welke bladverliezend. 

Haagbeuk = Carpinus betelus
Beukenhaag = Fagus sylvatica 

De haagbeuk, de Carpinus betulus, is te herkenen aan het puntige, dubbelgezaagde blad waar de nerf duidelijkzichtbaar is.
De beukenhaaag, de Fagus sylvatica, is te herkenene dordat het blad ronder is, glad golvend aanvoelt en de nerf niet duidelijk opvallend is. 

Driehoeksverband vs. Rechte lijn

Voor het planten van beukenhagen zijn er twee verschillende methodes: de normale rechte lijn en het planten in driehoeksverband. Het planten in een rechte lijn is het planten van de beuk in een perfecte lijn. Voor deze methode zijn overhet algemeen 5 planten per strekende meter nodig. De andere methode, het driehoeksverband, wordt gebruikt voor het maken van bredere en dichtere hagen. In deze methode worden per strekkende meter 7 planten geplant in een kruisverband, dat wil zeggen dat er begonen wordt met een rij van 4 planten verdeeld over één meter en de gaten tussen deze planten opgevuldm wordt met de overige 3 planten op minimaal  20cm afstand van de eerste rij. 

Naakte wortel vs pot gekweekt

De beuk wordt op 2 manier verkocht met naakte wortel  of in pot gekweekt. De verkoop van de beuk met naakte wortel, dat is een plant zonder kluit, is veruit het grootst omdat deze in vergelijking vele malen goedkoper is dan de pot gekweekte. Afhankelijk van het weer wordt de beuk met naakte wortel vanuit de koelcel of koelruimte verkocht vanaf eind oktober / begin november tot en met maart. Bij het kopen van beuken met naakte wortel is het belangrijk op te letten dat de plant niet uitdroogd tijdens het vervoer van de verkoper naar huis of door de zon tijdens het planten. Vanwege de lage prijs van de beuk en het risico op uitdroging wordt deze plant vaak verkocht zonder garantie, informeer hier altijd naar bij de verkoper. 

Beuken in pot of container zijn vaak het hele jaar rond verkrijgbaar en beschikken over een sterk ontwikkelde kluit en beter ontwikkelde takken gestel. Van beuken in pot heeft u vaak minder planten nodig maar deze zijn in verhouding weer duurder dan de naakte wortel. Wanneer u snel de haag dicht will hebben (binnen 2-3 jaar) dan is dit een optie om te overwegen. 

Beukenschimmel

Om ervoor te zorgen dat de beuk het optimaal doet is het aan te raden de beuk aan te planten met een laagje beukengrond, ca. 10 liter per strekende meter. In deze grond zit de beukenschimmel een schimmel waarmee de beuk in symbiose leeft en welke de plant ook zelf aanmaakt. Vaak verkoopt de verkoper deze grond ook bij de planten om de kans op uitval van de beukenhaag te verkleinen. 

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor carpinus betulus

(0) Reviews voor Carpinus betulus

Er is nog geen review voor de Carpinus betulus. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(0) Vragen over Carpinus betulus

Er is nog geen vraag over de Carpinus betulus. Stel als eerste een vraag.

Stel een vraag