Buxus sempervirens
- Buksboom / Palmboompje

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Informatie over Buxus sempervirens

De Buxus sempervirens is de meest verkochte Buxus en komt in vele vormen voor. De Buxus kan toegepast worden in de snoeivorm als bol, blok, spiraal of ander sortige Buxusvormen of voor het maken van hagen of wolken. Dankzij de compacte groei, het mooi groen blad met zacht groene uitlopers en diverse toepassingsmogelijkheden wordt de Buxus in bijna elke tuin gebruikt. 

Naakte wortel - Kluit vs. Pot gekweekt

Buxus wordt op twee manieren verkoch: met naakte wortel/kluit of in pot gekweekt. De naakte wortel variant wordt rechtsreeks van het land gerooid en is vaak een goed ontwikkelde plant met een groot wortelgestel. Met naakte wortel of met kluit is de buxus meestal goedkoper dan de pot gekweekte Buxus. Het kweken van de Buxus in pot duurt namelijk langer en de wortels van de plant kunnen zich minder goed ontwikkelen.

Tip! Let bij de aanschaf van jonge planten (< 3 jaar) op het aantal stekken in de kluit of pot . Hoe meer stekken hoe sneller de plant groeit. 

Snoeien

Het snoeien van de Buxus is redelijk eenvoudig maar vraagt toch enige oplettendheid. Door het dunne blad en de losse structuur knip je gemakkelijk te diep in de Buxus. Bij het snoeien is het belangrijk het weer goed in de gaten te houden, knip de Buxus nooit bij zonnig weer dit resulteert in verbranding van het bald. Kies dus bij voorkeur voor bewolkt of regenachtigweer, dit heeft ook nog een bijkomstig voordeel dat de Buxus makkelijker te snoeien is wanneer deze nat is. 

Geel of brons-bruine Buxus, wat te doen?

Zowel in de volle grond maar voornamelijk in de een sierpot kan de Buxus geel of brons-bruin worden, dit kan twee oorzaken hebben:  1) de Buxus staat te nat; 2) de Buxus heeft een gebrek aan voeding.

De laatste, het gebrek aan voeding, is de meest voorkomende oorzaak van een Buxus die geen mooie kleur meer heeft. Om de kleur van buxus te verbeteren kunt u extra kalk en of magnesium geven. Tuinspeciaalzaken verkopen speciale buxusmest maar ook goedkopere organische mest of hoogwaardige kunstmest zijn geschikt.

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Specificaties

PlantgroepHagen & Sierheesters
PlantkleurGroen
WintergroenJa
Max Hoogte3m
BloeikleurGeel
BloeitijdApril-mei
StandplaatsZon, halfschaduw
GrondsoortHumusrijke zandgrond

(0) Vragen over Buxus sempervirens

Er zijn nog geen vragen over de Buxus sempervirens gesteld. Stel als eerste een vraag.

Stel een vraag over de Buxus sempervirens
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor buxus sempervirens

(0) Reviews voor Buxus sempervirens

Er is nog geen review voor de Buxus sempervirens. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen