Catalpa bignonioides 'Nana'
- Bolcatalpa / Trompetboom

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Informatie over Catalpa bignonioides 'Nana'

De trompetboom, Catalpa bignonioides 'Nana',  wordt het vaakst gebruikt als bol boom op stam, de bol catalpa. Door de lage aanschaf prijs, het grote blad en de snelle groei is deze boom uitgegroeid tot een populaire boom in vele tuinen. Wanneer de boom niet in bolvorm wordt aangeschaft (of na jaren lang niet terugsnoeien) kan de catalpa grote witte bloemen geven in de maanden juni-juli. 

Catalpa vs. Acacia vs. Esdoorn 

Over het algemeen bestaat de keuze voor een bolboom geënt op een hoogte vanaf 180 cm tot en met 250 cm uit een bolcatalpa, bolacacia (Robinia) of de bolesdoorn (Acer). De meeste tuincentra, bomenhandels en kwekerijen hebben deze in het assortiment. De bomen hebben duidelijke verschillen en eigenschappen waar je rekening mee moet houden. De catalpa is de boom met het grootste blad en groeit het snelst maar komt pas laat in het blad en verliest als eerste van de drie het blad. De bol acacia heeft het met een smal klein groen blad het kleinste blad van de drie. Een nadeel van zowel de acacia als de catalpa is de wind gevoeligheid, bij een harde wind of storm breken er snel taken uit de boom. Als laatste is er de bolesdoorn met een groen-rood blad en groeit in vergelijking met de acacia en catalpa minder snel waardoor er een stevigere bol ontstaat. 

Snoeien

De bolcatalpa kan op twee manier gesnoeid worden: knotten of bijsnoeien. Het knotten betreft het afknippen van de takken tot enkele centimers boven de enting. Het knotten van de boom zorgt ervoor dat de boom zijn ronde vorm behoudt, dit wordt om de 2 á 3 jaar gedaan afhankelijk van de gewenste grote van de bol. Wanneer er alleen wordt bijgesnoeidt worden de te dikke of de te grote takken uit de bol verwijdert zodat de rest van de taken verder kan groeien. De boom kan het beste gesnoeid worden in de periode november-februari mits het niet vriest. 

Tips bij de aankoop

  • Wanneer deze boom met naakte wortel wordt gekocht is het belangrijk op het aantal wortels te letten, hoe meer hoe beter. Bij aanschaf van een boom met naakte wortels is het verstandig om in het eerste jaar in de zomer veel water bij de boom te gooien omdat het blad veel water vraagt.
  • Bolbomen zijn altijd geënt op een onderstam, dit herkent u aan een "litteken" onder de bol. Let bij jonge bomen, stammaat 8-10 en 10-12, goed op deze ent. Kijk of deze goed vast zit en er niet dun of fragiel uitziet. 
  • Kies altijd een zo recht mogelijke stam. Een kromme boom blijft altijd krom.
  • Bij de aanschaf van meerdere bomen is het belangrijk dat de ent en dus de onderkant van de bol op gelijke hoogte zit. Er is slecht enkele centimers speling met hoe diep de boom geplant kan worden. 

 

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Specificaties

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte15m
BloeikleurWit
BloeitijdJuni-juli
GrondsoortGoede doorlatende grond

(2) Vragen over Catalpa bignonioides 'Nana'

JH

J. - 16-06-2020

Wanneer is de eerste keer dat de trompetboom gaat bloeien?

GB

Gerrit - 26-02-2021

Welke maand kan je deze boom het beste verplaatsen

MH

Mathijs - 26-02-2021

Hoi Gerrit, de Catalpa kan je het beste verplaatsen in de maanden dat de boom niet actief is. Grofweg is dat van eind oktober - maart. De natuur komt nu al opgang dus je kan het nog net doen. Advies bij het verplaatsen is om voldoende wortel over te houden bij het uitgraven. Daarnaast is het goed om de bol terug te knotten zodat de boom de eerste maanden nog niet veel water nodig heeft. Het komend jaar zal je de boom veel water moeten geven omdat de boom zelf nog moet gaan wortelen.

Stel een vraag over de Catalpa bignonioides 'Nana'
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor catalpa bignonioides nana

(0) Reviews voor Catalpa bignonioides 'Nana'

Er is nog geen review voor de Catalpa bignonioides 'Nana'. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen