Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'
- Bolacacia

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Informatie over Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

De Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' staat beter bekend als de bolacacia en wordt vaak gebruikt als bolboom op stam, vergelijkbaar met de bolcatalpa en bolesdoorn. De bolacacia heeft een smal en klein groen blad welke de boom in de winter verliest. Indien de boom niet gesnoeid wordt kan de boom een hoogte bereiken van ca. 5 meter. 

Catalpa vs. Acacia vs. Esdoorn

Over het algemeen bestaat de keuze voor een bolboom geent op een hoogte vanaf 180 cm tot en met 250 cm uit een bol Catalpa, bol Acacia (Robinia) of de bol Esdoorn (Acer). De meeste tuincentra, bomenhandels en kwekerijen hebben deze in het assortiment. De bomen heben duidelijke verschillen en eigenschappen waar u rekening mee moet houden. De Catalpa is de boom met het grootste blad en groeit het snelst maar komt daarintegen pas laat in het blad en verliest als van de drie het blad weer. De bol Acacia heeft het met een smal en klein groen het kleinste blad. Een nadeel van zowel de Acacia als de Catalpa is de wind gevoeligheid, bij een harde wind of storm breken er snel taken uit de boom. Als laatste is er de bol Esdoorn welke een groen-rood blad heeft en in vergelijking met de acacia en catalpa minder snel groeit en daardoor wel een stevigere bol ontwikkelt. 

Snoeien

De bolacacia kan op twee manier gesnoeid worden: knotten of bijsnoeien. Het knotten betreft het afknippen van de takken tot enkele centimers boven de enting. Het knotten van de boom zorgt ervoor dat de boom zijn ronde vorm behoudt, dit wordt om de 2 á 3 jaar gedaan afhankelijk van de gewenste grote van de bol. Wanneer er alleen wordt bijgesnoeidt worden de te dikke of de te grote takken uit de bol verwijdert zodat de rest van de taken verder kan groeien. De boom kan het beste gesnoeid worden in de periode november-februari mits het niet vriest. 

Standplaats

De acacia groeit het beste op lichte, kalkrijke grond. De boom is gevoelig voor de wind houdt hier rekening mee en plaats de boom het op een beschutte plek. Bij harde wind of storm kunnen er takken uit de boom breken wanneer deze niet goed beschut staat. 

Tips bij de aankoop

  • Wanneer deze boom met naakte wortel wordt gekocht is het belangrijk op het aantal wortels te letten, hoe meer hoe beter. Bij aanschaf van een boom met naakte wortels is het verstandig om in het eerste jaar in de zomer veel water bij de boom te gooien omdat het blad veel water vraagt.
  • Bolbomen zijn altijd geënt op een onderstam, dit herkent u aan een "litteken" onder de bol. Let bij jonge bomen, stammaat 8-10 en 10-12, goed op deze ent. Kijk of deze goed vast zit en er niet dun of fragiel uitziet. 
  • Kies altijd een zo recht mogelijke stam. Een kromme boom blijft altijd krom.
  • Bij de aanschaf van meerdere bomen is het belangrijk dat de ent en dus de onderkant van de bol op gelijke hoogte zit. Er is slecht enkele centimers speling met hoe diep de boom geplant kan worden. 

Algemene tips

  • De bol Acacia heeft scherpe doornen aan de boom, zowel op de stam als op takken van de bol, het is aan te raden deze haken van de stam af te knippen.
  • Let bij het aanplanten ook goed op deze doornen. 
  • Plaats de boom bij voorkeur niet in de volle wind maar beschut.

 

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Specificaties

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte5m
BloeikleurWit
BloeitijdMei-juni
StandplaatsZon, halfschaduw

(5) Vragen over Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

CV

Corry - 13-07-2016

Wegens verhuizing, deze zomer, moet de bolacacia tijdelijk verplaatst worden. Hoe kan ik dit het beste doen?


MH

Mathijs - 24-07-2016

Meestal is het handig om in het jaar voor de verplaatsing de boom rond te steken zodat de kluit compact wordt. Helaas is dit niet mogelijk en zal je de boom moeten uitsteken en in een pot of op een andere plek terug moeten plaatsen. Hoe langer de boom al in de tuin staat des te moeilijker zal het zijn de boom uit te graven. Om de overlevingskans te vergroten kan je de boom terugsnoeien zodat deze minder water nodig heeft. Succes.

HV

Henriette - 15-06-2017

Takken Bolacacia zijn voor de helft afgewaaid. Hoe kan is de boom het beste herstellen?

HV

Henriette - 15-06-2017

Takken van de Bolacacia zijn voor de helft afgewaaid. Hoe kan ik de boom het beste herstellen?

JM

Jaap - 15-06-2017

Je kan de takken gewoon afknippen. Waarschijnlijk moet je de boom dit voorjaar helemaal terug knotten/snoeien om de bol weer mooi te krijgen.

MS

Marjo - 24-05-2020

De bolvorm heeft een mooi groen blad behalve aan de onderste rand: droog en wit van kleur ( aarde vochtig genoeg) 1 wat kan ik hieraan doen? 2 is de bloei ( wit) onwaarschijnlijk?


MH

Mathijs - 28-05-2020

Het is moeilijk te zeggen wat hier de oorzaak van is. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk o.a. beschadiging op de takken of ongedierte waar de boom last van heeft. Een Robinia kan wel bloeien maar is niet heel waarschijnlijk voor de Robinia in bol vorm, een Robinia in boom vorm bloeit wel.

LK

Leon - 28-08-2022

De bol van onze acacia, die ik vier jaar geleden geplant heb, wordt veel te groot voor onze stadstuin. Hij is ieder jaar terug geknot, maar kan ik de bol ook gewoon in de zomer bijknippen, zom ongeveer in bolvorm halveren?
Stel een vraag over de Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor robinia pseudoacacia umbraculifera

(0) Reviews voor Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

Er is nog geen review voor de Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen