Tilia europaea - Hollandse linde / Leilinde

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte20m
BloeikleurGeel
BloeitijdJuli-augustus
StandplaatsZon, halfschaduw
Lees meer informatie

Review score voor Tilia europaea

Er is nog geen reviewscore voor Tilia europaea. Schrijf nu als eerste een review.

Tilia europaea - Hollandse linde / Leilinde

De Hollandse linde, Tilia europaea,  wordt vaak gebruikt voor het maken van leilindes maar kan ook als boom gebruikt worden. Wanneer de linde gebruikt wordt als leilinde wordt de hoogte van de boom bepaald door het snoeien. Als de boom vrijgelaten wordt om te groeien kan deze 20 meter hoog worden. Linde's bloeien in de periode juli-augustus met een kleine licht gele bloem. 

Matras vs. Horizontaal geleid 

De kwekers van leibomen gebruiken twee methodes om de boom in de kenmerkende leivorm te krijgen. Ze kiesen hierbij tussen de matras of horizontaal geleide vorm. De matras leiboom is de goedkope variant omdat de kweker hier de takken simpelweg op een bamboe matras knoopt, dit kost minder tijd. De horinzontaal geleide boom is arbeidsintensiever doordat de kweker de takken precies horizontaal spiegeld in de boom zodat de 4 of 5 lagen een perfecte symetrie vormen.

Leilinde snoeien 

Over het algemeen wordt een leiboom twee maal per jaar gesnoeid, eenmaal in juli en een keer voor de winter. De eerste snoeibeurt is in juli, dit is vooral een correctie snoei en kan eventueel overgeslagen worden. Tijdens deze snoeibeurt worden de takken die niet verticaal omhoog groeien weggeknipt en wordt de hoofdstam kaal gesnoeid. Dit laatste is een kwestie van smaak er het kan ook aan de boom blijven zitten. 

De snoeibeurt in het najaar wordt voor de vorst periode gedaan wanneer de boom tot rust is gekomen. De boom wordt tot op een paar centimer van de horizontaal geleide tak terug gesnoeid. Hierdoor blijven korte stompjes zitten waarop de boom in het daaropvolgende jaar weer uit kan lopen. 

Tijdens beide snoeibeurten worden ook de takken van de onderstam geknipt, dit is het stuk stam onder de eerste horizontale lei. 

Tips

  • Wanneer u een horizontaal geleide leiboom gaat kopen let dan goed op de vertakkingen.
    1) zorg dat de takken niet meer dan 10cm van de horizontale lei af zijn geleid, dit geeft rare kronkels in de boom
    2) let er op dat de takken niet gebroken of beschadigd zijn. 
    3) wees voorzichtig met het transport. Laat de leiboom rusten op het bamboerek. Laat bij voorkeur de bomen vastleggen of bezorgen door de verkoper
  • Zet de eerste 3-5 jaar boompallen bij de boom voor extra stevigheid. Verbind de bomen elkaar doormiddel van kunstof-, ijzerdraad of bamboestokken. 
  • De laatste is er een trend om stellages te maken waar de boom aan vast geknoopt wordt. Dit zijn vaak enkele hogen palen met lijnen ertussen waarop de leien worden vastgeknoopt. 
  • Gebruik voor het vastknopen van takken altijd bindbuis. Dit materiaal rekt mee als de tak dikker wordt en snijdt daardoor niet in het hout. Vraag de verkoper gerust of deze een klein stukje heeft liggen. 
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor tilia europaea

(0) Reviews voor Tilia europaea

Er is nog geen review voor de Tilia europaea. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(0) Vragen over Tilia europaea

Er is nog geen vraag over de Tilia europaea. Stel als eerste een vraag.

Stel een vraag