Fagus sylvatica 'Atropurpurea' - Rode haagbeuk

PlantgroepHagen & Bomen
PlantkleurRood
WintergroenJa
Max Hoogte30m
BloeikleurNvt
Lees meer informatie

Review score voor Fagus sylvatica 'Atropurpurea'

Er is nog geen reviewscore voor Fagus sylvatica 'Atropurpurea'. Schrijf nu als eerste een review.

Fagus sylvatica 'Atropurpurea' - Rode haagbeuk

De Fagus sylvatica atropupurea is een bruin bladhoudende haagbeuk en een variateit op de fagus sylvatica de groene bladhoudende beuk. Ondanks de bruine kleur wordt er in de volksmond gesproken van een rode haagbeuk om die reden zullen wij ook deze naam hanteren. 

De rode beuk wordt vaak gebruikt voor het maken van afscheidingen en windbrekers maar wordt ook steeds vaker gebruikt als solitair. Voor het maken van hagen of windbrekers is de rode beuk in verhouding tot de groene beuk een stukje duurder. 

Driehoeksverband vs. Rechte lijn

Voor het planten van beukenhagen zijn er twee verschillende methodes: de normale rechte lijn en het planten in driehoeksverband. Het planten in een rechte lijn is het planten van de beuk in een perfecte lijn. Voor deze methode zijn overhet algemeen 5 planten per strekende meter nodig. De andere methode, het driehoeksverband, wordt gebruikt voor het maken van bredere en dichtere hagen. In deze methode worden per strekkende meter 7 planten geplant in een kruisverband, dat wil zeggen dat er begonen wordt met een rij van 4 planten verdeeld over één meter en de gaten tussen deze planten opgevuldm wordt met de overige 3 planten op minimaal  20cm afstand van de eerste rij. 

Naakte wortel vs pot gekweekt

De beuk wordt op 2 manier verkocht met naakte wortel  of in pot gekweekt. De verkoop van de beuk met naakte wortel, dat is een plant zonder kluit, is veruit het grootst omdat deze in vergelijking vele malen goedkoper is dan de pot gekweekte. Afhankelijk van het weer wordt de beuk met naakte wortel vanuit de koelcel of koelruimte verkocht vanaf eind oktober / begin november tot en met maart. Bij het kopen van beuken met naakte wortel is het belangrijk op te letten dat de plant niet uitdroogd tijdens het vervoer van de verkoper naar huis of door de zon tijdens het planten. Vanwege de lage prijs van de beuk en het risico op uitdroging wordt deze plant vaak verkocht zonder garantie, informeer hier altijd naar bij de verkoper. 

Beuken in pot of container zijn vaak het hele jaar rond verkrijgbaar en beschikken over een sterk ontwikkelde kluit en beter ontwikkelde takken gestel. Van beuken in pot heeft u vaak minder planten nodig maar deze zijn in verhouding weer duurder dan de naakte wortel. Wanneer u snel de haag dicht will hebben (binnen 2-3 jaar) dan is dit een optie om te overwegen. 

Beukenschimmel

Om ervoor te zorgen dat de beuk het optimaal doet is het aan te raden de beuk aan te planten met een laagje beukengrond, ca. 10 liter per strekende meter. In deze grond zit de beukenschimmel een schimmel waarmee de beuk in symbiose leeft en welke de plant ook zelf aanmaakt. Vaak verkoopt de verkoper deze grond ook bij de planten om de kans op uitval van de beukenhaag te verkleinen. 

Tips bij de aankoop van de Fagus sylvatica 'Atropurpurea'

  • Let bij de koop van beuken met een naakte wortel goed op of de wortels niet uitgedroogd zijn.
  • Bij vervoer op een openwagen is het belangrijk dat de wortels uit de wind liggen er geen rijwind in bijvoorbeeld de (verpakkings) zak kan komen. 
  • Beuken worden vaak in bossen van 10 of 25 stuks verkocht. Kijk dus goed hoeveel er in een bos zitten.  Over het algemeen worden de kleine planten tot 125cm verpakt per 25 stuks en alles daarboven per 10 stuks.
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor fagus sylvatica atropurpurea

(0) Reviews voor Fagus sylvatica 'Atropurpurea'

Er is nog geen review voor de Fagus sylvatica 'Atropurpurea'. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(0) Vragen over Fagus sylvatica 'Atropurpurea'

Er is nog geen vraag over de Fagus sylvatica 'Atropurpurea'. Stel als eerste een vraag.

Stel een vraag