- Fotograaf -

Juglans regia
- Walnootboom

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Informatie over Juglans regia

De walnootboom, Juglans Regia, is een boom die veel voorkomt in de Nederlandse tuin maar komt van origine uit Azie. Deze boom wordt over het algemeen 15 meter hoog maar er zijn ook variëteiten die tot wel 30 meter hoog worden. De kroon van de boom kan tot wel 10 meter breed worden. 

Opvallend mooi aan de Notenboom is de lichtgrijze stam met diepe groeven maar ook de jonge grijzen takken met donker bruine knoppen. In het voorjaar loopt de boom uit met oneven geveerde bladeren in een heldergroene kleur van ongeveer 20-30cm lang. De walnotenboom bloeit in de maanden mei en juni met katjes van circa 6-8 cm. 

Walnoten 

Een van de voornaamste redenen voor mensen om een walnoten boom te planten is vanwege de vrucht die uitgroeid tot de noot. Wat veel mensen niet weten is dat de walnotenboom pas vanaf circa 15 jaar noten gaat geven. Wanneer een jonge boom, stam omtrek tot 10cm, gekocht wordt kan het dus nog 10 jaar duren voordat deze noten gaat geven. 

De groene ronde vrucht heeft een glad omhulsel die in het begin nog klierachtig behaard is. Als de vrucht rijp is valt deze vanzelf uit de boom. Na het verzamelen van de vruchten moeten de noten enkele weken gedroogd worden. Het is dus niet nodig om deze zelf uit de boom te plukken. Wanneer de noten uit de boom geplukt worden bestaat de kans op het beschadigen van de takken waardoor de boom gaat bloeden. De vorm van de vrucht hangt samen met de walnootsoort. 

Standplaats

De notenboom groeit het beste op kalkrijke en vochthoudende bodem waar het goed kan wortelen. Het wortel gestel van de boom gaat zowel diep als breed en daarom is goed doorwortelbare grond aan te raden. Een ander type grond is ook mogelijk indien er in de eerste jaren voldoende voeding aan de boom wordt gegeven. 

Snoeien

De walnotenboom hoeft niet gesnoeid  te worden en indien noodzakelijk zo beperkt mogelijk. Wanneer er toch gekozen wordt om te snoeien, snoei dan enkel om dood hout te verwijderen of om de kroonvorm te corrigeren. Het beste moment om te snoeien is van begin juni tot uiterlijk het begin van de winter. Als er later gesnoeid wordt bestaat de kans op vorstschade en de kans op overmatige bloeden wat de kans op afsterven van delen van de boom vergroot. Het wordt ook afgeraden om op oud hout te snoeien, hier loopt de boom weer moeilijk op uit.

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Specificaties

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte30m
BloeikleurGroen
BloeitijdMei-juni
StandplaatsSchaduw
GrondsoortGoede doorwortelbare grond

(1) Vragen over Juglans regia

HJ

Helena - 28-03-2024

Wanneer komen er groene bladeren aan? We hebben een oudere notenboom van 10 jaar in de tuin die afgelopen zomer gesnoeid is. Wanneer kunnen we groen blad verwachten want het is nu bijna april en nog geen blaadje te zien!


MH

Mathijs - 28-03-2024

Het eerste blad kan eind april of begin mei verwacht worden afhankelijk van het weer. Je zou al wel kunnen kijken of je knoppen ziet zitten op de jonge takken.

Stel een vraag over de Juglans regia
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor juglans regia

(0) Reviews voor Juglans regia

Er is nog geen review voor de Juglans regia. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen