Prunus cerasifera 'Nigra' - Rode sierkers / kerspruim

- Fotograaf -
PlantgroepBomen
PlantkleurRood
WintergroenNee
Max Hoogte6m
BloeikleurRoze
BloeitijdMaart-april
StandplaatsZon, halfschaduw
GrondsoortGoede tuingrond met kalk
Lees meer informatie

Review score voor Prunus cerasifera 'Nigra'

Er is nog geen reviewscore voor Prunus cerasifera 'Nigra'. Schrijf nu als eerste een review.

Prunus cerasifera 'Nigra' - Rode sierkers / kerspruim

De rode sierkers / kerspruim, Prunus cerasifera 'Nigra', is een prachtige boom die bijna geen gelijke heeft. De Prunus cerasifera nigra zoals de boom in het latijn wordt genoemd bloeit prachtig roze en heeft een mooi donkerrood-bruin blad.  Door deze combinatie van kleuren is deze boom bij velen mensen geliefd. 

De rijke roze bloei van deze sierkers begint eind maart of begin april vlak voordat er blad aan de boom komt. Ondanks de naam, sierkers of kerspruim, wordt de bloei van de boom zelden gevolgd door de donkerrorde vrucht. Wanneer de boom de bloemen verliest komen hier kleine rode bladeren van zo'n 6-8cm voor in de plaats. Het blad behoudt tot ver in de herfst zijn kleur. 

Snoeien

Het snoeien van de sierkers is eigenlijk niet nodig omdat deze boom van zichzelf compact groeit. Indien er toch gesnoeid moet worden dan kan dit het beste in de maanden juni en juli. Snoei alleen de jonge takken weg om zo de vorm van de boom corrigeren. Hou dit jaarlijks bij, het snoeien van oudere takken vergroot de kans op beschadiging, verzwakking en ziekte bij de boom. 

Grondsoort

De boom staat het beste in de zon of in de halfschaduw en in goede tuingrond met kalk in de grond. Dit kan ook toegevoegd worden door middel van bemesting. 

Leivormen

De laatste jaren wordt de sierkers ook veevuldig gebruikt voor het maken van leibomen en dakbomen. Hier is voor gekozen vanwege de opvallende bloei en het mooi rode blad. Houdt er wel rekening mee dat een lei- of dak sierkers niet zo mooi dicht wordt als bijvoorbeeld een leilinde, leiplantaan of dakplantaan. 

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor prunus cerasifera nigra

(0) Reviews voor Prunus cerasifera 'Nigra'

Er is nog geen review voor de Prunus cerasifera 'Nigra'. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(1) Vragen over Prunus cerasifera 'Nigra'

AP

Aty - 04-02-2022

Vanmorgen via Gemeente een Prunus ceraifera Nigra ontvangen.Wortels in plastic zak.... Hoe kan ik deze het beste "bewaren" totdat hij volgende week echt op zijn plek gezet gaat worden?

MH

Mathijs - 04-02-2022

hoi! Je kan de boom het beste uit de zak halen en tijdelijk de wortels bedekken met zand. Je kan dit doen door een gat te graven of simpelweg boven de grond een bult grond over de kluit te gooien.
Stel een vraag