- Fotograaf -

Quercus palustris
- Moeraseik

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Informatie over Quercus palustris

De moearseik, Quercus palustris, is een eikenboom die van nature in de Verenigde Staten voorkomt. De boom valt op vanwege het apart gevormde groene blad en de prachtige dieprode herfstkleur. Een volwassen moearseik kan een hoogte van 25 meter bereiken met een kegelvormige kroon. 

Het blad van de moeraseik is small en diep ingesneden en is ongeveer 7-10 cm lang. In het voorjaar loopt de boom uit met rode scheuten die snel naar donkergroen verkleuren. In het najaar heeft de boom een opvallende dieprode herfstkleur. 

Bloei & vrucht

Met het uitkomen van het nieuwe blad komen er ook bloemen in de vorm van goudkleurige(geel) katjes aan de boom. Op een oudere leeftijd, vanaf circa 15 jaar, gaat de moeraseik eikels dragen van ongeveer 1cm groot. In de maanden september tot en met december vallen de eikels van de boom. Na een koude periode kunnen de eikels die van de boom zijn gevallen gaan kiemen en uitgroeien tot een jonge boom. Let hier goed op en verwijder deze tijdig. 

Standplaats

Plaats de boom niet op kalkrijke en natte gronden. De boom staat graag op goede voedselrijke grond en is niet windgevoelig. 

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Specificaties

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte25m
BloeikleurGeel
BloeitijdMei
StandplaatsZon, halfschaduw
GrondsoortGoed tuingrond. Niet geschikt op kalkrijke grond.

(2) Vragen over Quercus palustris

FT

Florian - 07-01-2017

Het blad van deze boom lijkt veel op dat van de Amerikaanse Eik. Waarin verschillen deze bladeren van elkaar? Hoe zie je met welk blad je te maken hebt?


MH

Mathijs - 10-01-2017

Het verschil in de twee bomen kan je zie aan o.a. het grote van het blad. De Moeraseik (Quercus palustris) heeft een kleiner blad en heeft een grover profiel dan de Amerikaanse Eik (Quercus Rubra). Het blad van de Amerikaanse Eik is ook iets donkerder dan dat van de Moeraseik. Daarnaast kan je de Amerikaanse Eik goed herkenen aan de gladde stam en de horizontale strepen op de bast.

FD

Frederik - 12-05-2023

Beste , ik heb een moeraseik staan en vroeg mij af hoe snel (op welke leeftijd) deze een hoogte van 10m a15m zou bereiken. Hij is nu 4,5m Alvast bedankt Met vriendelijke groeten Frederik

Stel een vraag over de Quercus palustris
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor quercus palustris

(0) Reviews voor Quercus palustris

Er is nog geen review voor de Quercus palustris. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen