Salix alba - Schietwilg / Knotwilg

- Fotograaf -
PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte25m
BloeikleurGeel
BloeitijdApril
StandplaatsZon, halfschaduw
GrondsoortGoed tuingrond, licht vochtig
Lees meer informatie

Review score voor Salix alba

Er is nog geen reviewscore voor Salix alba. Schrijf nu als eerste een review.

Salix alba - Schietwilg / Knotwilg

De knotwilg of schietwilg, Salix abla, is een boom die niet weg te denken is uit het Nederlandse landschap. De boom komt zowel voor als knotwilg maar ook als volledig uitgegroeide boom. De wilg kan een hoogte van 25 meter bereiken, wanneer het een knotwilg betreft is de hoogte afhankelijk van het snoeien. 

Het blad van de wilg is heldergroen, smal en lang, ongeveer 6-12cm lang. In de maanden april en mei bloeit de wilg met lange gele katjes van ongeveer 8 cm lang. De bloei is gelijktijdig met het uitkomen van het blad. 

Knotwilg

In het Nederlandse landschap is de knotwilg een veel voorkomende boom. Vaak staat de knotwilg langs sloten en wateren en tekenen hiermee het landschap. Een knotwilg is ook geschikt voor in de tuin maar moet wel om 2 a 3 jaar gesnoeid worden om de boom in formaat te houden. 

Snoei de knotwilg nooit in de zomermaanden. 

Knotwilg snoeien

Een knotwilg moet om de paar jaar gesnoeid worden om te voorkomen dat de wilg weer uitgroeid tot een boom of te zwaar wordt. De schietwilg in boom vorm hoeft niet jaarlijks gesnoeid te worden afgezien van een correctiesnoei. Het snoeien kan hetbeste gedaan worden voor de boom weer uitloopt. De maanden februari en maart zijn hier dus erg voor geschikt maar het kan ook eerder in de winter. Snoei de knotwilg nooit in de zomermaanden!

Probeer tijdens het snoeien de takken zo dicht mogelijk op de knot af te knippen of zagen. Bij dikkere takken kan het verstandig deze in twee keer te verwijderen zodat de tak de boom niet beschadigt bij het afbreken. Er kan ook gekozen worden om de boom jaarlijks uit te dunnen door een aantal dikke takken uit de boom te verwijderen zodat de jonge takken weer door kunnen groeien. 

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor salix alba

(0) Reviews voor Salix alba

Er is nog geen review voor de Salix alba. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(1) Vragen over Salix alba

NM

Nanny - 06-06-2018

Mijn vogels eten wilgentakken. Is de bloem van de wilg ook eetbaar of is deze giftig voor vogels?

JC

Jan - 07-06-2018

Zover ik weet en kan vinden is een wilg niet giftig. Je vogels kunnen deze dus gerust eten.

Stel een vraag