Sorbus aucuparia - Wilde lijsterbes

- Fotograaf -
PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte12m
BloeikleurWit
BloeitijdMei-juni
StandplaatsZon, halfschaduw
GrondsoortWeinig eisen, kan ook op arme grond
Lees meer informatie

Review score voor Sorbus aucuparia

Er is nog geen reviewscore voor Sorbus aucuparia. Schrijf nu als eerste een review.

Sorbus aucuparia - Wilde lijsterbes

De wilde lijsterbes, Sorbus aucuparia, is een boom die in de Nederlandse natuur voorkomt maar die niet misstaat in een tuin. De boom kan ongeveer 12 meter hoog worden en ontwikkelt een brede eironde kroon. Het blad van de wilde lijsterbes is donkergroen en tot 20cm lang. In de herfst verkleurd het blad van de lijsterbes naar een mooie gele tot oranjerode kleur. 

In de maanden mei en juni bloeit de wilde lijsterbes met grote witte tuilen van ongeveer 15cm groot. De geur van de bloem kan onaangenaam zijn. Na de bloei komen er oranjerode tot rode bessen in de boom. Deze bessen hebben een grote aantrekkingskracht op volgens waaronder de lijster. 

Snoei

Het is niet nodig om de wilde lijsterbes te snoeien. Wanneer dit toch noodzakelijk is dan kan zware snoei het beste in de winter gedaan worden en lichte snoei direct na de bloei periode. 

Standplaats

De wilde lijsterbes stelt weinig eisen aan de grond en kan op vrijwel iedere grond staan zolang er maar voldoende vocht aanwezig is. Wanneer de boom te droog staat laat deze het blad vallen. Zet de boom bij voorkeur in de zon maar een plek in de halfschaduw kan ook.

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor sorbus aucuparia

(0) Reviews voor Sorbus aucuparia

Er is nog geen review voor de Sorbus aucuparia. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(5) Vragen over Sorbus aucuparia

RV

Reinier - 14-07-2016

Hallo, wij hebben een lijsterbesboom in de tuin staan die elk jaar kaler word en minder bloesems en vruchten draagt. Het blad wordt ook steeds minder en minder groen. Voornamelijk aan de uiteinden groeit nog wat blad, maar van binnen uit steeds kaler. Weet u wat we hier aan kunnen doen? Zal snoei helpen? Zo ja hoe en wanneer snoeien? Ik hoop dat u kan helpen! Vriendelijk groet, Reinier Veenstra


MH

Mathijs - 24-07-2016

Wellicht krijgt de boom te weinig voeding uit de bodem. Geef je jaarlijks bemesting zodat de boom hier nieuwe energie uit kan halen? Een andere oorzaak kan water te kort zijn door bijvoorbeeld veel bestrating rondom de boom.


RV

Reinier - 24-07-2016

Dank u wel voor uw reactie. De boom staat in de aarde met houtsnippers eromheen, afgelopen jaar voeding voor alle planten gegeven maar weet niet of dit de juiste is, te nat of te droog lijkt me niet. De boom wordt steeds kaler en ook veel dode takken. Boom is ongeveer 15 jaar oud.

TW

Thea - 29-07-2017

Bij ons is spontaan een lijsterbes opgekomen. Het is op dit moment een lange staak met bladeren. Moet ik deze snoeien als ik een mooi boom wil?


KD

Kees - 26-06-2022

U zult inmiddels zelf ook al tot de conclusie gekomen zijn: nik aan doen, zijtakken en alle andere mikmak komen vanzelf.

IB

Ine - 03-03-2021

De wortels komen boven het straatje uit waardoor de tegels Schots en scheef liggen. Kunnen die wortels gewoon weggehaald worden?

ED

Enno - 05-02-2022

Wij hebben een wilde lijsterbes, die is spontaan opgekomen, na twee jaar nog steeds geen bloemen en dus geen bessen, hoe kan dit? Op internet kan ik hier niets over vinden.

NR

Nathalie - 03-08-2022

Wij hebben een wilde lijsterbes in de tuin. Hij staat vlak bij ons huis. Daarom mag hij niet te groot worden. Zouden wij hem elk jaar mogen bijsnoeien?

Stel een vraag