Tilia platyphyllos - Zomerlinde / lindeboom

- Fotograaf -
PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte35m
BloeikleurGeel
BloeitijdJuli
StandplaatsZon, halfschaduw
Lees meer informatie

Review score voor Tilia platyphyllos

Er is nog geen reviewscore voor Tilia platyphyllos. Schrijf nu als eerste een review.

Tilia platyphyllos - Zomerlinde / lindeboom

De zomerlinde, Tilia platyphyllos, is een boom die zowel in de Nederlandse natuur als tuinen veel voorkomt. Deze boomt wordt ook wel de grootbladige linde genoemd. Vaak wordt er gekozen voor de zomerlinde als leiboom maar de boom kan ook als solitair gebruikt worden. Wanneer de boom als solitair gebruikt wordt kan deze een hoogte van 35 meter bereiken. Als de linde als leiboom wordt gebruikt is het afhankelijk van de snoei hoe hoog de boom maximaal wordt. 

Het blad van de zomerlinde is hartvormig, de kleur is dofgroen en het blad is tussen de 6 en 12cm groot. Een zomerlinde die al wat ouder is kan ook gaan bloeien. De zomerlinde bloeit in de maanden juni en juli met grote gele tuilen van bloemen. De geur van bloem is erg prettig.

Leilinde snoeien 

Over het algemeen wordt een leiboom twee maal per jaar gesnoeid, eenmaal in juli en een keer voor de winter. De eerste snoeibeurt is in juli, dit is vooral een correctie snoei en kan eventueel overgeslagen worden. Tijdens deze snoeibeurt worden de takken die niet verticaal omhoog groeien weggeknipt en wordt de hoofdstam kaal gesnoeid. Dit laatste is een kwestie van smaak er het kan ook aan de boom blijven zitten. 

De snoeibeurt in het najaar wordt voor de vorst periode gedaan wanneer de boom tot rust is gekomen. De boom wordt tot op een paar centimer van de horizontaal geleide tak terug gesnoeid. Hierdoor blijven korte stompjes zitten waarop de boom in het daaropvolgende jaar weer uit kan lopen. 

Tijdens beide snoeibeurten worden ook de takken van de onderstam geknipt, dit is het stuk stam onder de eerste horizontale lei. 

Tips

  • Wanneer u een horizontaal geleide leiboom gaat kopen let dan goed op de vertakkingen.
    1) zorg dat de takken niet meer dan 10cm van de horizontale lei af zijn geleid, dit geeft rare kronkels in de boom
    2) let er op dat de takken niet gebroken of beschadigd zijn. 
    3) wees voorzichtig met het transport. Laat de leiboom rusten op het bamboerek. Laat bij voorkeur de bomen vastleggen of bezorgen door de verkoper
  • Zet de eerste 3-5 jaar boompallen bij de boom voor extra stevigheid. Verbind de bomen elkaar doormiddel van kunstof-, ijzerdraad of bamboestokken. 
  • De laatste is er een trend om stellages te maken waar de boom aan vast geknoopt wordt. Dit zijn vaak enkele hogen palen met lijnen ertussen waarop de leien worden vastgeknoopt. 
  • Gebruik voor het vastknopen van takken altijd bindbuis. Dit materiaal rekt mee als de tak dikker wordt en snijdt daardoor niet in het hout. Vraag de verkoper gerust of deze een klein stukje heeft liggen. 
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor tilia platyphyllos

(0) Reviews voor Tilia platyphyllos

Er is nog geen review voor de Tilia platyphyllos. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(1) Vragen over Tilia platyphyllos

OV

Otto - 13-04-2021

Is er een snoeiplan te maken voor een vrijstaande lindeboom
Stel een vraag