Acer platanoides 'Globosum'
- Bolesdoorn

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Informatie over Acer platanoides 'Globosum'

De bolesdoorn, Acer platanoides 'Globosum', is een veelgebruikte bolboom met een donkgroen blad. De boom kan tot 7 meter groot worden en de bol tot ongeveer 4 meter breed. Meestal is de bolesdoorn geënt op 2,20 meter hoogte. 

Het blad van de bolesdoorn is bij het uitlopen licht bruinrood getint en verkleurd naar een donkergroene kleur. Het blad is ongeveer 18 cm grot en is 5-7 lobbig. In de herfst verkleurd het blad naar goudgeel. In de maand april, voor de ontwikkeling van het blad, draagt de bolesdoorn kleine geelgroene bloemen. 

Snoeien

Om de bolesdoorn in model of om de kroon klein te houden kan de boom in het najaar gesnoeid worden. Omdat de sapstroom van de boom al vroeg op gang komt is het niet verstandig te boom in het voorjaar te snoeien. Om de bol klein te houden kunt u om de 2 of 3 jaar de boom terug snoeien door de takken af te knippen op circa 10 cm van de onderkant. Dit zorgt ervoor dat er genoeg 'ogen' blijven staan waarop de boom opnieuw kan uitlopen. Wanneer u minder rigoureus te werk wil gaan kunt u ook elk jaar de dikste takken uit de kroon verwijderen om zo ruimte te maken voor nieuwe jonge takken. 

Catalpa vs. Acacia vs. Esdoorn 

Over het algemeen bestaat de keuze voor een bolboom geënt op een hoogte vanaf 180 cm tot en met 250 cm uit een bolcatalpa, bolacacia (Robinia) of de bolesdoorn (Acer). De meeste tuincentra, bomenhandels en kwekerijen hebben deze in het assortiment. De bomen hebben duidelijke verschillen en eigenschappen waar je rekening mee moet houden. De catalpa is de boom met het grootste blad en groeit het snelst maar komt pas laat in het blad en verliest als eerste van de drie het blad. De bol acacia heeft het met een smal klein groen blad het kleinste blad van de drie. Een nadeel van zowel de acacia als de catalpa is de wind gevoeligheid, bij een harde wind of storm breken er snel taken uit de boom. Als laatste is er de bolesdoorn met een groen-rood blad en groeit in vergelijking met de acacia en catalpa minder snel waardoor er een stevigere bol ontstaat. 

Tips bij de aankoop

  • Wanneer deze boom met naakte wortel wordt gekocht is het belangrijk op het aantal wortels te letten, hoe meer hoe beter. Bij aanschaf van een boom met naakte wortels is het verstandig om in het eerste jaar in de zomer veel water bij de boom te gooien omdat het blad veel water vraagt.
  • Bolbomen zijn altijd geënt op een onderstam, dit herkent u aan een "litteken" onder de bol. Let bij jonge bomen, stammaat 8-10 en 10-12, goed op deze ent. Kijk of deze goed vast zit en er niet dun of fragiel uitziet. 
  • Kies altijd een zo recht mogelijke stam. Een kromme boom blijft altijd krom.
  • Bij de aanschaf van meerdere bomen is het belangrijk dat de ent en dus de onderkant van de bol op gelijke hoogte zit. Er is slecht enkele centimers speling met hoe diep de boom geplant kan worden. 

 

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Specificaties

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte7m
BloeikleurGeel
BloeitijdApril
StandplaatsZon, halfschaduw

(7) Vragen over Acer platanoides 'Globosum'

CB

Carla - 28-06-2016

Hoi, mijn bol esdoorn verliest in juni altijd al veel blad. De dichtheid van de bol is nog enorm maar toch........is dat normaal?


AG

Ad - 29-06-2016

Kan valse meeldauw zijn wat veel voorkomt in esdoorns en dat kun je zien aan witte aanslag aan de onderkant van de bladeren. Kan ook droogte geweest zijn als ze dit voorjaar zijn geplant.


CB

Carla - 29-06-2016

Bedankt voor uw antwoord............de boom staat er al zo'n 30 jaar. Meeldauw zie ik niet aan de bladeren. De boom krijgt nooit extra water is dat echt nodig? mvg Carla

AV

Ans - 21-11-2016

Kan een bolesdoorn in kleigrond geplant worden?

JJ

Jan - 30-11-2016

Ja. Een esdoorn kan op bijna alle grondsoorten groeien zolang deze niet te nat is. Gebruik bij het planten wel altijd goede tuingrond zodat de boom beter gaat groeien. Gr. Jan de Hovenier

ED

Ester - 30-10-2018

Is de bolesdoorn giftig voor paarden ?

BD

Bart - 27-07-2020

Onze acer heeft een mooie bolvorm maar er steken nu hij vol in blad staat overal lange staken uit met groen/bruine bladeren. Geen gezicht! De vraag luidt: kan ik die taken er gewoon uitknippen? Vorig jaar heb ik dat ook in de zomer gedaan en daarna kregen de gewone groene bladeren witte stippen. Of er een verband bestaat tussen mijn actie en die stippen weet ik niet.


MH

Mathijs - 29-07-2020

Hi Bart. Vermoedelijk groeien die takken vanuit de onderstam door de bol omhoog. Een bol esdoorn is vaak geent wat wil zeggen dat de onderstam een ander soort is dan de bol. Als de onderstam dan uitlopers (takken) krijgt hebben deze dus een andere kleur. Deze takken kan je gerust weg knippen.

BD

Bart - 27-07-2020

Onze acer heeft een mooie bolvorm maar er steken nu hij vol in blad staat overal lange staken uit met groen/bruine bladeren. Geen gezicht! De vraag luidt: kan ik die staken er gewoon uitknippen? Vorig jaar heb ik dat ook in de zomer gedaan en daarna kregen de gewone groene bladeren witte stippen. Of er een verband bestaat tussen mijn actie en die stippen weet ik niet.

NS

Nanneke - 04-08-2020

Goedemorgen, Mijn bolesdoorn heeft opeens witte vlekken op de bladeren komend vanuit de nerf van het blad. Ik begrijp dat dat door de zon kan komen. De boom staat er nu anderhalf jaar. Hoe en wanneer zou ik dit kunnen behandelen? Vriendelijke groet Nanneke

MA

M - 24-09-2020

Goedemorgen, Is deze boomsoort goed windbestendig?
Stel een vraag over de Acer platanoides 'Globosum'
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor acer platanoides globosum

(0) Reviews voor Acer platanoides 'Globosum'

Er is nog geen review voor de Acer platanoides 'Globosum'. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen