Hedera helix - Kleinbladige klimop

PlantgroepKlimplanten & Bodembedekker &
PlantkleurGroen
WintergroenJa
Max Hoogte10m
BloeikleurNvt
GrondsoortVoedselrijke grond
Lees meer informatie

Review score voor Hedera helix

Er is nog geen reviewscore voor Hedera helix. Schrijf nu als eerste een review.

Hedera helix - Kleinbladige klimop

De kleinbladige klimop, Hedera helix, is een van de meest gebruikte klimplanten en lijkt er op de Hedera hibernica. Het verschil tussen de helix en de hibernica zit in in de grote van het blad, de helix heeft een iets kleiner en fijner bladWat betreft kleur zit er weinig verschil tussen de twee soorten. De klimplant is erg populair vanwege de snelle groei en de relatief lage verkoop prijs waardoor die veel wordt gebruikt als bodembedekker en afscheiding in combinatie met betongaas. 

Het blad van de Hedera helix is ongeveer 5 cm groot en is opvallend groen. Bij strenge vorst is het mogelijk dat het blad bruin wordt of zelfs van de plant af valt. In het voorjaar, april en mei, loopt de plant opnieuw uit met nieuwe groene bladeren. 

Klimop als haag of klimplant

Klimop planten kunnen zowel als bodembedekker en klimplant gebruikt worden. Voor het gebruik van een klimop als bodembedekker voldoen 8 planten in een p9 pot per vierkante meter voor een snel dicht resultaat. Het advies is om met kleine planten te beginnen omdat de plant zich snel verspreid over de grond en het verschil binnen 1-2 jaar niet meer zichtbaar is ten opzicht van grotere planten.  

De klimop kan ook gebruikt worden als afscheiding of muur bedekking. Om de plant als afscheiding te gebruiken zal eerst een schutting of betongaas gezet moeten worden waar tegen de plant kan groeien. Voor een vol resultaat is het aantal-, de hoogte en het aantal stekken in een pot van belang. De klimop is verkrijgbaar vanaf 20 cm tot wel 200 cm+. 

Snoeien

De klimop kan het gehele jaar gesnoeid worden. Indien de plant als bodembedekker gebruikt wordt voldoet het afknippen van de uiteinden van de scheuten. Wanneer de plant als haag of klimplant wordt gebruikt kan er met een heggenschaar langs de uitstekende scheuten gesnoeid worden om de haag smal te houden. 

Grondsoort

Op vrijwel elke grond kan de klimop geplant worden mits deze niet te droog of te nat is en er voldoen voeding in de grond aanwezig is. Dit kan eventueel verholpen worden met (kunst)mest. 

Tips bij aankoop 

Let bij de aankoop op het aantal ranken dat de plant heeft. Dit zijn de scheuten (takken) die vanuit de kluit groeien. De regel is dat het hoe meer ranken de klimop plant heeft des te minder planten er per strekkende meter nodig zijn voor het maken van een afscheiding. 

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor hedera helix

(0) Reviews voor Hedera helix

Er is nog geen review voor de Hedera helix. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(0) Vragen over Hedera helix

Er is nog geen vraag over de Hedera helix. Stel als eerste een vraag.

Stel een vraag