Platanus acerifolia 'Hispanica' - Gewone plataan / Lei plataan

- Fotograaf -
PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte30m
BloeikleurGroen
BloeitijdMei
GrondsoortAlle
Lees meer informatie

Review score voor Platanus acerifolia 'Hispanica'

Er is nog geen reviewscore voor Platanus acerifolia 'Hispanica'. Schrijf nu als eerste een review.

Platanus acerifolia 'Hispanica' - Gewone plataan / Lei plataan

De Platanus Acerifolia staat ook wel bekend als de Platanus Hispanica en is een vaak gebruikte lei plataan. Wanneer deze boom wordt gebruikt als leiboom wordt de hoogte van de boom bepaald door de kweker en is het van belang de boom jaarlijks te snoeien. Als de boom vrijgelaten wordt kan deze een hoogte van 30 meter krijgen. De plataan bloeit in de maand met mei met een nootvrucht. 

De plataan is goed herkenbaar door het grote licht groene blad dat ongeveer 12 - 25 cm groot is. In de herfst verkleurt het blad naar een goudgele kleur waarnaar deze van de boom valt. Ook vanwege de lichtgrijse gebladerde de stam is de plataan makkelijk te herkennen. Vooral wanneer de boom al wat ouder is en een dikkere stam heeft laat de boom gemakkelijk de barst los. 

Leilinde vs. Leiplataan

De twee meest gebruikt leibomen zijn de leilinde en de leiplataan. Van oudsher wordt de leilinde in de nederlandse tuin gebruikt, dit kan men vaak goed zien bij oude boederijen. De leilinde heeft een klassieke uitstraling door haar donkergroene blad en en de donkere stam. In vergelijking heeft de leiplataan een modernere uitstraling door het grote lichtgroene blad en de licht grijze stam. De plataan kan ook gebruikt worden voor het creern van een mediteranne sfeer. De keuze tussen deze twee bomen kan het beste gemaakt worden op basis van de kleur en de uitstraling van de boom. 

Leiplataan snoeien 

Over het algemeen wordt een lei boom twee maal per jaar gesnoeid, eenmaal in juli en een keer voor de winter. De eerste snoeibeurt is in juli, dit is vooral een correctie snoei en kan eventueel overgeslagen worden. Tijdens deze snoeibeurt worden de takken die niet verticaal omhoog groeien weggeknipt en wordt de hoofdstam kaal gesnoeid. Dit laatste is een kwestie van smaak er zijn ook veel mensen die het laten zitten. 

De snoeibeurt in het najaar wordt voor de vorst periode gedaan wanneer de boom tot rust is gekomen. De boom wordt tot op een paar centimer van de horizontaal geleide tak terug gesnoeid. Hierdoor blijven korte stompjes zitten waarop de boom in het daaropvolgende jaar weer uit kan lopen. 

Tijdens beide snoeibeurten worden ook de takken van de onderstam geknipt, dit is het stuk stam onder de eerste horizontale lei. 

Tips

  • Wanneer u een horizontaal geleide leiboom gaat kopen let dan goed op de vertakkingen van de boom:
    1. Zorg dat de takken niet meer dan 10cm van de horizontale lei af zijn geleid, dit geeft rare kronkels in de boom
    2. Let er op dat de takken niet geknankt zijn terwijl ze op het bamboerek geleid zijn
    3. Wees voorzichtig met het transport, laat de leiboom leunen op het bamboerek, laat bij voorkeur de bomen bezorgen of vastleggen door de verkoper
  • Zet de eerste 3-5 jaar boompallen bij de boom voor extra stevigheid. De laatste jaren kiezen veel mensen ook voor complete stellages waar de boom aan vast geknoopt worden. Dit zijn vaak enkele hogen palen met lijnen ertussen waarop de leien worden vastgeknoopt.
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor platanus acerifolia hispanica

(0) Reviews voor Platanus acerifolia 'Hispanica'

Er is nog geen review voor de Platanus acerifolia 'Hispanica'. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(3) Vragen over Platanus acerifolia 'Hispanica'

MA

M - 24-09-2020

Goedemorgen, Is deze boomsoort goed windbestendig?

MA

M - 29-09-2020

Goedemorgen, Is deze boomsoort goed windbestendig?

MH

Mathijs - 29-09-2020

De Plantaan kan goed tegen wind. Kijk bijvoorbeeld eens in een park en zie hoe groot deze bomen kunnen worden en hoeveel wind ze vangen. Let wel de boom wordt zo groot als deze niet gesnoeid wordt. Als u een boom plant is het voor de eerste paar jaar goed ondersteuning te geven tegen omwaaien door middel van boompalen.

TK

Tania - 13-01-2022

Hallo, kan de dak plataan ook tegen zeewind? Wij wonen op 600 meter van het strand in een woonwijk.
Stel een vraag