- Fotograaf -

Albizia julibrissin
- Perzische slaapboom / Zijdeboom

Ga direct naar:

Shop planten

Informatie over Albizia julibrissin

De Perzische slaapboom of de Zijdeboom is bij veel nederlanders bekend vanwege de exotische uitstraling en de ervaringen met de boom in vakantie landen. Deze boom, ook wel Albizia julibrissin, kan in tegenstelling tot wat veel mensen verwachten gewoon in de Nederlandse tuin geplaatst worden onder de juiste omstandigheden. 

Het blad van de Albizia doet exotisch aan door haar donkergroene dubbel geveerde blad van 40cm. De bladeren van de boom zijn 's nachts dichtgevouwen en openen een half uur voor de zon weer op komt. Hier dankt de boom dan ook zijn naam aan. De andere naam, de zijdeboom, dankt de boom aan de zijdezachte bloemen. 

Bloei

In de maanden juli en augustus bloeit de Albizia prachtige roze bloemen in de vorm van ronde bundels met lange meeldraaden die groter zijn dan het blad. Na de bloei, eind augustus of begin september komen er lange platte peulen met zaad in de boom. In warme droge zomers bloeit de Albizia uitbundiger dan in natte of koele zomers.

Snoei

Het snoeien van de Albizia dient te gebeuren in het voorjaar vlak voor of tijdens het uiltopen van de nieuwe bladeren. De boom moet zo min mogelijk gesnoeid worden maar het verwijderen van bevroren of dode takken is wel noodzakkelijk. Om de boom mooi in vorm te houden of niet te groot laten worden is het mogelijk om bepaalde takken te verwijderen maar het liefst zo min mogelijk. 

Standplaats

Omdat de boom strenge winters niet altijd overleeft is het aan te raden de boom op een beschutte plek te plaatsen zodat deze uit de koude wind staat. Sommige variëteiten kunnen inmiddels beter tegen de vorst en kunnen op open plekken geplaatst worden. 

TuinTuin
TuinTuin
TuinTuin

Specificaties

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte15m
BloeikleurRoze
BloeitijdJuli-augustus
StandplaatsZon
GrondsoortHumes rijke tuingrond, verdraagt droogte goed

Shop gereedschappen

(17) Vragen over Albizia julibrissin

MD

Marja - 03-09-2017

Ik heb een Albizia van tien jaar oud die zeer groot geworden is en uitbundig bloeit. Nu is hij voor het tweede jaar op rij al van in augustus bruin en vallen de bladeren af. Wat kan ik hier aan doen. Teveel water gegeven of te weinig? Het is een boom die wij geplant hebben bij mijn man zijn overlijden, hij wou dat liever dan een grafsteen. Onze "Opaboom" is ons zeer dierbaar.

JJ

Jan - 04-09-2017

Hoi Marja. Het is moeilijk te zeggen wat er met deze boom aan de hand is. Dat de bladeren in augustus al bruin worden is wel erg vroeg. De boomt staat graag op humusrijke grond, wellicht ontbreekt het hier waardoor de boom eerder het blad laat vallen. Het toevoegen van rijke aarde of compost kan misschien helpen. Een andere mogelijkheid is bekijken hoe droog de grond is waar de boom op staat. Indien de boom erg droog staat maar wel veel blad heeft kan dit het blad uitval ook verklaren. Groeten, de Tuinman


MD

Marja - 05-09-2017

De boom staat hier wel al tien jaar op zijn zelfde plaats, hij heeft nog nooit iets gekregen buiten water. Kan het zijn dat de grond uitgeput is. Had ik hem moeten meststof geven? Ik probeer echt alles om deze boom te redden.


JJ

Jan - 09-09-2017

Het zou kunnen goed kunnen zijn dat de boom een gebrek aan voeding krijgt. Omdat de herfst er nu aan komt en de boom in rust gaat kan je het beste volgend voorjaar voeding aan de boom geven. Hopelijk knapt de boom hier van op.

NJ

Nino - 08-06-2018

mijn albizia boom staat 10 jaar , nooit problemen gehad, deze jaar begint de boom op bepaalde plekken blad vallen niet zo beetje ook. voorgaande jaren heb ik de boom met mestkorrels bemest deze jaar heb ik het niet gedaan. zijn wortels staan tussen de hortensia struiken dus in schaduw . wij geven iedere dag voldoende water.

SV

Sammy - 17-09-2018

Beste, Ik heb vorig jaar een albizia summer chocolate in de tuin geplant deze heeft de winter overleeft en staat op een beschutte plaats half zon / schaduw ... deze heeft hele mooie bladeren aangemaakt en groeide netjes maar nu laat die plots al zijn nieuwe bladeren vallen en is hij bijna kaal... wat is de oorzaak hiervan?


JJ

Jan - 17-09-2018

Hoi Sammy, omdat de boom nog relatief kort in je tuin staat en het een lange periode warm en droog is geweest zou het zomaar vocht te kort kunnen zijn. Ondanks de regen heeft het lang niet overal veel geregend. Om te controleren of je boom voldoende water kan opnemen kan je een klein gat graven met een schepje om te zien of de grond daar nog vochtig is.

BR

Bram - 14-06-2019

Onze jonge boom heeft boven een bruine tak, lijkt dood. Kan ik deze afknippen, of laten zitten?

JJ

Jan - 15-06-2019

Er is een trucje om te bepalen of een tak dood is of toch nog leeft. Krao met je vinger of een mesje een klein stukje van de barst van de tak weg. Is dit nog groen dan leeft die tak mog. Indien het bruin is dan is de tak dood. Een dode tak kan je het best afknippen.

MV

Margreet - 24-08-2020

Deze boom heeft vlekken in onze vouwwagen gemaakt. Heeft iemand een idee hoe we deze vlekken uit het doek van de vouwwagen kunnen krijgen?


RW

Ronny - 13-09-2020

Hallo,wij hebben ook vlekken onder de boom op onze nieuwe bestrating. Hebben jullie de vlekken uit de vouwwagen gekregen ?

RW

Ronny - 13-09-2020

Hallo,wij hebben nieuwe bestrating in onze tuin en nu zitten er allemaal vlekken op de stenen onder onze slaapboom. Kun je die vlekken er weer uit krijgen,zo ja hoe dan ? Wist trouwens niet dat die boom iets van hars of iets dergelijks verliest

HR

Henk - 29-11-2022

Wij hebben hier ook veel last van. Hele terras wordt zwart, vettig

HZ

Heim - 13-11-2021

Wanneer moet ik de peulen met zaad van de boom halen? En moet je deze dan laten drogen?

RV

Rita - 17-01-2022

Oktober 2020 boompje gekocht. Ongeveer 1 meter. De vorige winter met die strenge vorst is de top bevroren. Afgelopen zomer wel 2 mooie zijtakken gehad. Heeft hij nog een kans om groter te worden of kan ik de hoop opgeven


MH

Mathijs - 17-01-2022

hoi Rita, je Albizia boompje kan zeker nog uitgroeien tot een grote boom. Kijk eens op het internet naar 'albizia meerstammig' om te zien wat er alsnog van de boom terecht kan komen.

RV

Rita - 19-01-2022

Hoi Mathijs. Bedankt voor de tip. Is er toch nog hoop. Ben benieuwd komende zomer

RV

Rita - 19-01-2022

Hoi Mathijs. Bedankt voor de tip. Gelukkig maakt hij nog een kans. Heel spannend komende zomer.

HG

H - 15-05-2022

In de takken komen scheuren in en laat de barst los. Wat zou de oorzaak kunnen zijn

EN

Erna - 07-09-2022

Wanneer de peulen van de Albizia afhalen?

MJ

Marja - 15-10-2022

We hebben in september een Albizua gekocht en met goede aarde in de grond gezet nu in oktober krijgt hij toch veel gele bladeren ben bang dat hij dood gaat wat kan ik nog doen ?

MH

Mathijs - 15-10-2022

hoi Marja. Het is normaal dat in deze tijd van het jaar de Albizia zijn bladeren verliest. Indien je de boom goed hebt aangeplant zal deze in het voorjaar gewoon weer uit lopen.

--

- - 23-05-2023

Ik heb sinds kort een kleine Albizia. Omdat er zo nu en dan nog nachtvorst was heb ik 'm in z'n leveringspot (ruim) gehouden en beschut gezet in een kasje. Licht bemest. Nu worden veel, eerder groene, blaadjes geel en vallen af. Maar er komen wel nieuwe scheuten met groen blad. Wat is hier aan de hand? Toch nu maar buiten zetten?

TH

Teun - 14-08-2023

De Albizia heeft en staat nog steeds mooi in bloei. Alleen de bladeren hangen en zijn geel. Hij slaapt ook overdag dus. Het is moeilijk te bepalen of hij teveel of te weinig water heeft gekregen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn. Kan helaas geen foto plaatsen.

MD

Monique - 24-09-2023

Wanneer kan je de peulen afhalen en weer gebruiken om op te kweken tot een boom

ES

Elly - 28-06-2024

Mijn albizia laat nu eind juni 2024 alle bladeren vallen terwijl we uit een langdurig natte periode komen, wie weet raad en is mijn boompje van ong 1.60 nog te redden?

MG

Marly - 30-06-2024

Hoi hoi, sinds dit voorjaar een meerstemmige Albizua geplant in een grote bak. Mooi uitgelopen. Nu eind juni krijgt hij allemaal gele bladeren die afvallen. Hij krijgt regelmatig water bij droogte. Wat kan de reden zijn?
Stel een vraag over de Albizia julibrissin
TuinTuin
TuinTuin
TuinTuin

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor albizia julibrissin

(0) Reviews voor Albizia julibrissin

Er is nog geen review voor de Albizia julibrissin. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen