Trachycarpus fortunei - Chinese waaierpalm / palmboom

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenJa
Max Hoogte9m
BloeikleurGeel
BloeitijdJuni-augustus
StandplaatsZon, halfschaduw
GrondsoortGoede gedraineerde grond
Lees meer informatie

Review score voor Trachycarpus fortunei

Er is nog geen reviewscore voor Trachycarpus fortunei. Schrijf nu als eerste een review.

Trachycarpus fortunei - Chinese waaierpalm / palmboom

De  Chinese waaierpalm, Trachycarpus Fortunei, is een veelgebruikte winterharde palm die zowel in een sierpot als in de volle grond geplaatst kan worden. In Nederland is deze palmboom zeer populair vanwege de winterhardheid tot -18 °C en afhankelijk van het land waar de palm gekweekt is nog wel meer. De Trachycarpus Fortunei kan maximaal 9 meter hoog worden en wordt maximaal 3 meter breed. Een palmboom groeit ongeveer 5-10cm per jaar. De stam van de palmboom is rafelige met bruine vezels. De groene bladeren staan op een lange stengel van ongeveer 1m. 

Palmboom in sierpot of volle grond

De Trachycarpus Fortunei kan zowel in een sierpot als in de volle grond worden gehouden. Wanneer de palmboom in een sierpot wordt gehouden zal deze, zoals veel planten, minder uitbundig groeien en bloeien. Wanneer een palmboom in een sierpot wordt gehouden is het belangrijk dat de afwatering van de pot goed is. Hiervoor kunnen gaten in de onderkant van de pot worden gemaakt en afgedekt worden met hydrokorrels of scherven van een oude pot zodat het water makkelijk weg loopt. Een alternatief is het verwijderen van de bodem van de sierpot zodat de palmboom in direct contact staat met de aarde. 

Wanneer de palmboom in de grond staat groeit en bloeit deze uitbundiger dan wanneer deze in een pot staat. Het blad van de palm zal hierdoor ook steviger zijn en minder snel scheuren door de wind. 

Bloei & Vrucht

In een goede warme zomer kan de Trachycarpus gele bloemen bloeien. De bloempunten zijn soms al in mei zichtbaar. De bloemen zijn lange opvallende tuilen die vanuit het hart van de palm groeien. Na de bloei komen er in de bloemtrossen zwarte bessen van 1-1.5cm groot. Dit zijn de zaden waaruit nieuwe palmbomen gekweekt kunnen worden. Deze trossen met zaden kunnen verwijderd worden om te gebruiken voor de sier of om de zaden te kiemen. Wanneer de trossen blijven hangen vallen de zaden vanzelf van de boom en kunnen deze onder de palmboom gaan kiemen. 

Trachycarpus palmboom snoeien

Het snoeien van de palmboom is relatief eenvoudig. Een palmboom groeit vanuit het midden van de boom (het palmhart) hier ontstaan ook de nieuwe bladeren. Oude bladeren worden op deze manier naar buiten gedrukt en vormen zo een nieuw stuk stam. Wanneer deze oude bladeren ver gaan doorhangen of slap hangen door de wind kunnen deze op enkele centimeters van de stam worden afgeknipt. Hierdoor wordt het nieuwe blad mooi zichtbaar en is de palmboom optisch een stukje hoger geworden. 

Winterhardheid Trachycarpus palmboom

Voor Nederlandse begrippen is de Trachycarpus Fortunei een winterharde palmboom. Een temperatuur tot -18 °C wordt door de meeste palmen goed verdragen. Hoe dikker de stam van de palmboom des te meer vorst de boom kan verdragen. 

Wanneer de vorst lang aanhoudt of wanneer er sneeuw voorspeld is heeft de palmboom bescherming nodig. Een eenvoudige manier om de boom te beschermen is door de palmbladeren bij elkaar te binden en en een jute zak of fleece doek om de bladeren te doen zodat er geen sneeuw bij het palmhart kan komen. Hierdoor blijven de bladeren van de palmboom ook beschermd tegen het gewicht van de sneeuw. Wanneer de palmboom in een sierpot staat is het verstandig deze pot ook te beschermen met bijvoorbeeld noppenplastic (bubbeltjesplastic).

Standplaats

De Trachycarpus Fortunei kan het beste op een tegen de wind beschutte plek geplaatst worden zodat het blad lang mooi blijft. Een plek in de wind is overigens niet uitgesloten. De palmboom heeft de voorkeur voor de volle zon maar kan ook in de halfschaduw geplaatst worden.

Grondsoort

Bij de grondsoort van een palmboom is het belangrijk dat de bodem goed water doorlatend is. De palmboom houdt niet van natte voeten. Bij veel bedrijven is speciale mediterranegrond verkrijgbaar. Meng deze door met de bestaande grond en zorg voor goede afwatering. 

Bekijk alle 'trachycarpus fortunei' op bol.com 

 

Heb je na het lezen van deze informatie nog een vraag stel deze dan hier en krijg antwoord van andere bezoekers.

Informatie toevoegen of verbeteren?
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (13)

BedrijfPlant naamMaatPrijs
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei01027.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei01534.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei02049.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei03059.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei3-stam79.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei04082.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei05097.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei070127.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei080169.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei3-stam179.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei100197.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei120217.50
Neutkens Planten- en bomencentrumTrachycarpus fortunei140267.50
*Informeer voor je naar een bedrijf gaat altijd eerst of het product nog op voorraad is.

(0) Reviews voor Trachycarpus fortunei

Er is nog geen review voor de Trachycarpus fortunei. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(12) Vragen over Trachycarpus fortunei

WG

Wout - 26-02-2017

Wat is de beste manier om een Fortunei aan te planten. De een zegt grind en de ander zegt hydrokorrels / lavastenen. Ik heb ook gelezen met Palmen grond/potgrond.Wie heeft voor mij het beste advies. Met vriendelijke groet Wout


PN

Pim - 27-02-2017

Hoi Wout. Wat deze beide oplossing in gemeen hebben is dat ze er voor zorgen dat de palm niet op te natte grond. met hydrokorrels of (lava)stenen kan het water makkelijk weglopen. Met speciale Palmen aanplant grond krijg je hetzelfde effect en geef je tegelijkertijd voeding mee.

Mijn advies om palmgrond met de bestaande aarde in je tuin te mengen en de Palmboom iets hoger te zetten op een kleine terp van circa 10 a 20 cm zodat het water van de palm wegloopt. Groet Pim.

HP

Han - 15-08-2017

Ik heb een palmboom van 8 meter hoog wat zal het gewicht zijn(in verband met bestrating) ik wil hem omzagen?


JW

Jan - 16-08-2017

Hoi Han. Waarschijnlijk is dit enkele tientallen kilo's als het niet in de honderd kilo is. Je kan natuurlijk proberen de stam gecontroleerd te laten vallen of deze in stukken op te zagen. Wel jammer dat je zo'n mooie boom om zaagt ;)

DD

Don - 19-08-2017

Stekken mogelijk?

EH

Els - 08-05-2018

Heb 3 van deze palmen, waarvan er 2 vol zit met de gele zaad trossen.is er een bedrijf die daar iets mee kan?

AB

Andres - 18-02-2019

Mijn zaden zijn nog beetje blauw en zitten zwarte ook tussen mag ik deze al zaaien?

HV

Henk - 10-04-2019

ik krijg een aantal gele scheuten net onder de bladeren , heeft iemand een idee wat het zijn , of zijn dit de bloemen ?

LS

Leila - 25-04-2019

Is de Trachycarpus fortunei giftig voor honden?

MM

Marian - 17-05-2019

Mijn trachicarpus had prachtige gele bloemtrossn nu heeft een persoon die afgesneden,ik kan wel janken.Zij zei dat de bloem kracht weg neemt van de Palm.is dat zo of verzint ze dat?

KD

Kees - 23-05-2019

Hoe moeten de zaden gekiemd van de trachycarpus fortunei Gr. Kees

GD

Gerry - 24-05-2019

Mijn boeiende palmboom hangt over een koivijver. Kunnen de bleoemen als ze uitvallen kwaad voor mijn vijver.

MB

Mariusz - 03-07-2019

Ik heb mijn palmboom in de grond gepland, en rond de boom paaltjes in een circel rond de boom in de grond geslagen zodat ik met mijn kant maaier de boom niet beschadig. Nu heb ik in de circel een worteldoek gelegd en dan grond in gegooid en daarbovenop lavasteen als afwerking. De stam is dus een 30 cm ingegraven eigenlijk... Het probleem waar ik nu pas aan denk is dat als je bij een boom de stam ingraaft de kans bestaat dat hij afsterft... :-/ Is dit ook bij de trachycarpus fortunei? Alvast bedankt voor jullie moeite

HD

Huibertus - 06-10-2019

Mijn boom groeit in de breedte tegen een muurtje aan. Kan ik een stuk van de stam in de lengte afzagen?

PV

Paula - 29-12-2019

Ik zie het antwoord niet dus vraag het nog een keer. Is de bes giftig voor honden?
Stel een vraag