Olea europaea - Olijfboom

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenJa
Max Hoogte5m
BloeikleurWit
BloeitijdMei-juni
StandplaatsZon
GrondsoortGoede grond. Niet op natte grond.
Lees meer informatie

Review score voor Olea europaea

Er is nog geen reviewscore voor Olea europaea. Schrijf nu als eerste een review.

Olea europaea - Olijfboom

De Olijfboom, Olea europea, is ondanks de geringe winter hardheid een populaire boom in West-Europa. Het frisse groen-grijze blad in combinatie met de karakteristieke stam geven een tuin of terras snel een mediterrane sfeer. Jonge bomen worden veelal gekweekt als bolletjes op een stam welke goed in een sierpot gehouden kunnen worden. Grotere bomen met een grillige stam of opvallende vorm worden vaak in de volle grond of in grote sierbakken geplaatst. 

Bloei & Vrucht

In de maanden mei en juni bloeit de olijfboom met mooi opvallende wit-gele bloemen die zeer klein zijn. Door de uitbundig bloei valt deze bloem wel op. Een olijfboom bloeit niet altijd. Na de bloei komen er olijven in de boom die zich ontwikkelen tot olijven van 1-2 cm groot. De olijven aan de boom zijn niet te eten en zijn erg bitter.

Snoeien

Het snoeien van een olijfboom is zeer eenvoudig. Olijfbomen met een bolletje op stam zijn eenvoudig rond te knippen naar eigeninzicht. Bij grotere oude bomen is het verstandig elke jaar een aantal dikke takken weg te snoeien zodat er geen dikke takken in de boom groeien. Voor zowel olijfbomen op stam als oude exampleren is het advies om de onderkant van de boom regelmatig van jonge uitlopers te ontdoen. 

Standplaats & Winterhardheid

Een olijfboom staat het liefst op een droge grond en verlangt weinig voeding. Een plek in de zon is het beste voor de olijfboom. Met het oog op de vorst is het verstandig de boom uit de wind te zetten. Olijfbomen kunnen kortstondig een vorst tot 15 graden verdragen. Bij langdurige vorst is het belangrijk de boom in te pakken met een vliesdoek en warmte houdende kabel. Tijdens de vorst periode is het van belang dat de kluit van de boom niet te nat wordt. 

Bij langdurige vorst kan de olijfboom het blad verliezen. In het voorjaar loopt de boom dan weer opnieuw uit met fris blad. Om te controleren of de boom nog leeft kan er een kleine stukje bast weggekrabt worden om te controleren of de boom nog groen en dus levend is. 

Heb je na het lezen van deze informatie nog een vraag stel deze dan hier en krijg antwoord van andere bezoekers.

Informatie toevoegen of verbeteren?
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (1)

BedrijfPlant naamMaatPrijs
Neutkens Planten- en bomencentrumOlea europaea40127.50
*Informeer voor je naar een bedrijf gaat altijd eerst of het product nog op voorraad is.

(0) Reviews voor Olea europaea

Er is nog geen review voor de Olea europaea. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(1) Vragen over Olea europaea

MS

Marjolein - 13-05-2019

Ik heb al 10 jaar een olijf in een grote terra pot in de tuin staan op een warme plek. De winters is zij ongeschonden doorgekomen, loopt elke keer mooi uit met blad. 2 jaar gelden de pot geheel vervangen met nieuwe aarde in de hoop dat er nu weer eens bloemen aan de boom komen . HELAAS. Doe ik iets verkeerd? Wie heeft de goede tip voor mij?
Stel een vraag