- Fotograaf -

Quercus ilex
- Steeneik

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Informatie over Quercus ilex

De steeneik, Quercus ilex, is een boom die van nature in Zuid-Europa voorkomt. De groenblijvende eik wordt veel aangeplant als sierboom en voor beschutting. In Nederland is de boom matig winterhard. De boom kan tot wel 25 meter hoog worden, maar blijft meestal lager. De steeneik heeft een brede dichte kroon met opgaande takken. Oude takken buigen sterk door waardoor een brede kroon onstaat. De schors en de takken van de boom zijn donkergrijs en glad welke op latere leeftijd licht gegroefd worden. 

Blad

Het blad van steeneik variëert in vorm van lang en smal (lancetvorming) tot eivormig. Bladeren van de steeneik zijn dik en voelen leerachtig aan. Het blad heeft veel weg van een hulst door de tandjes aan de zijkant van het blad, op oude leeftijd is het blad vaak gaafrandig. De bovenzijde van het blad is glanzend groen en de onderzijde heeft een grijsachtig groene kleur. 

Bloei & vrucht

In milde klimaten bloeit de steeneik zeer rijk maar in het Nederlandse klimaat helaas wat minder. Als de boom bloeit dan komen er goudgele katjes in de boom van zo'n 4-7cm lang. De steeneik bloeit in de maand mei. Na de bloei onstaan er klein vruchten (eikels) in de boom van zo'n 1-2cm die in groepjes bij elkaar hangen. 

Standplaats

Omdat de steeneik in het Nederlandse klimaat niet volledig winterhard is verlangt deze een beschutte standplaats, vooral bij jonge exemplaren. De boom is bestand tegen de zeewind.

Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Specificaties

PlantgroepBomen
PlantkleurGroen
WintergroenNee
Max Hoogte25m
BloeikleurGeel
BloeitijdMei
StandplaatsZon
GrondsoortDroog en kalkrijk

(1) Vragen over Quercus ilex

RT

Rob - 27-03-2017

Is deze steeneik gevoelig voor bladluis?


JJ

Jan - 28-03-2017

Bladluis komt volgens mij niet voor bij de steeneik. Wel zie je af en toe spint in deze bomen. Dit is overigens eenvoudig te behandelen.


CV

C - 03-05-2023

Op welke manier voorzie je een behandeling op deze bomen tegen spint?

Stel een vraag over de Quercus ilex
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (0)

We hebben helaas geen aanbieders kunnen vinden voor quercus ilex

(0) Reviews voor Quercus ilex

Er is nog geen review voor de Quercus ilex. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen