Gleditsia triacanthos 'Sunburst' - Valse christusdoorn

- Fotograaf -
PlantgroepBomen
PlantkleurGeel
WintergroenNee
Max Hoogte10m
BloeikleurWit
BloeitijdJuli-augustus
StandplaatsZon
GrondsoortGoede tuingrond
Lees meer informatie

Review score voor Gleditsia triacanthos 'Sunburst'

Er is nog geen reviewscore voor Gleditsia triacanthos 'Sunburst'. Schrijf nu als eerste een review.

Gleditsia triacanthos 'Sunburst' - Valse christusdoorn

De valse christusdoorn, Gleditsia triacanthos 'Sunburst',  is een opvallende verschijning in vele tuinen door het dubbel geveerde groene goudgele blad. De boom staat bekend als de valse christusdoorn vanwege de doorns die zowel op de stam als op de takken groeien. Deze kunnen overigens eenvoudig verwijderd worden. Wanneer de boom volledig volgroeid is kan deze wel 10-12 meter hoog worden. 

Blad & vrucht

Het blad van de Gleditsia is enkel of dubbel geveerd (15 -20 cm lang) en is gedurende het jaar fris groen en verkleurd in de herfst naar een goudgele kleur. De nieuwe bladknoppen worden door stekels en doorns beschermd. In de periode juli-augustus ontwikkelt de boom geelwitte bloempjes van enkele centimers welke uitgroeien tot 20-30cm lange gekrulde peul vruchten die van geelgroen naar bruin verkleuren. Deze combinatie van bloei en vrucht met een fris groen blad maakt het een mooie opvallende boom. De Gleditisa doet enigszins tropisch aan door de vorm en kleur van het blad. 

Standplaats

De Gleditsia groeit zowel op droge als op natte grond goed, voorwaarde is wel de aanwezigheid van voldoende voeding in de grond (voedselerijke grond). Kies voor deze boom een plek in de volle zon, niet vol in de wind en een waar de dorens geen kwaad kunnen.  

Tip! Geef de Gleditsia elk voorjaar goede bemesting

Wind 

De wind heeft sterke invloed op de vorming van de boom. Plaats de boom dus bij voorkeur op een beschutte plek. Bij een harde wind of storm kunnen takken uit de boom breken wanneer deze vol in de wind staat.  

Snoeien

Het is niet nodig om de boom te snoeien afgezien van een correctie snoei. Sommige mensen kiezen er voor om de boom jaarlijks terug te snoeien omdat op de nieuwe jonge twijgen het mooiste blad groet. Na het snoeien kan de boom in het voorjaar gaan 'bloeden' vanwege de sterke sapstromen die de boom ontwikkeld. Dit kan ook gebeuren wanneer er takken beschadigd zijn door bijvoorbeeld de wind. 

Heb je na het lezen van deze informatie nog een vraag stel deze dan hier en krijg antwoord van andere bezoekers.

Informatie toevoegen of verbeteren?
Tuin algemeen
Tuin algemeen
Tuin algemeen

Vergelijk prijzen (2)

BedrijfPlant naamMaatPrijs
Neutkens Planten- en bomencentrumGleditsia triacanthos Sunburst52.50
Neutkens Planten- en bomencentrumGleditsia triacanthos Sunburst117.50
*Informeer voor je naar een bedrijf gaat altijd eerst of het product nog op voorraad is.

(0) Reviews voor Gleditsia triacanthos 'Sunburst'

Er is nog geen review voor de Gleditsia triacanthos 'Sunburst'. Schrijf nu als eerste een review.

Deel hier je ervaringen

(5) Vragen over Gleditsia triacanthos 'Sunburst'

GS

G - 16-08-2016

Mijn buren klagen, daarom wil ik hem klein en niet hoger dan 3,5 meter laten groeien. Mag ik de toppen terugsnoeien? De breedte kan ik wel hanteren.


MH

Mathijs - 17-08-2016

Het is beter de Gleditsia triacanthos sunburst niet te snoeien omdat dit de vorm en structuur van de boom zal veranderen, zeker wanneer de boom een rechte stam heeft die helemaal tot boven door groeit. Indien je de boom toch moet snoeien kan je beter lange takken verwijderen dan de toppen terugsnoeien.


GS

G - 18-08-2016

Bedankt voor de toelichting. Mag ik de takken nu al terugsnoeien?

AK

Annette - 08-06-2017

Wanneer mag ik de Gleditisia sunburst terugsnoeien (door de wind dreigt hij uit het lood te raken). Het is zijn tweede jaar in onze tuin, doet het goed.


JW

Jan - 08-06-2017

Als het een jonge boom is kan je deze nog wel snoeien. Meestal wordt dit gedaan tussen einde winter en halverwege het voorjaar. Nu is het dus wat laat maar je zou het kunnen proberen. Het is natuurlijk ook altijd een idee om een steunpaal bij de boom te zetten. Succes.

RG

Robin - 09-03-2018

Is dat bloeden schadelijk? Wat is het beste moment om te snoeien?


JJ

Jan - 09-03-2018

Om bloeden te voorkomen kan de Gleditsia het beste in het najaar gesnoeid worden, dan is de sapstroom tot rust gekomen. Als je nu nog snoeit heb je misschien geluk dat de sapstroom nog niet op gang is gekomen. Als het geen haast heeft kan je misschien beter wachten tot het najaar.

BV

Brecht - 16-02-2019

Wanneer zou deze boom beginnen knoppen? Heb vorige herfst eentje aangeplant maar zie nu na de winter dat de uiteinden van de takken wat verdord lijken..

SG

Simon - 10-07-2019

Wij hebben een prachtige Triacanthos Sunburst in de tuin staan, hij is ongeveer 7 meter hoog met veel blad, maar de oppervlakkige wortels drukken nu het tegelpad omhoog. Mogen een of twee van die wortels afgezaagd worden of zal dat de boom beschadigen?
Stel een vraag